Нова публикација ISAC фонда „Србија и НАТО: Партнерство за мир“

Задовољство нам је да представимо нову публикацију ISAC фонда „Србија и НАТО: Партнерство за мир“.

Како је Северноатлантска алијанса (НАТО) наставила да се шири на подручју југоисточне Европе, Србија је данас готово у потпуности окружена њеним чланицама. Након што је Црна Гора ушла у чланство 2017. године, ван граница Алијансе остале су још Северна Македонија и Босна и Херцеговина. Након успешне промене имена, очекује се да ће Северна Македонија током 2019. ступити у пуноправно чланство, док Босна и Херцеговина треба да покрене Акциони план за чланство (МАП).

У оваквом геостратешком положају, Србија је, упркос свим изазовима, упућена на сарадњу са НАТО како би остварила своје примарне безбедносне интересе. Србија је члан НАТО програма Партнерство за мир од 2007. године, а овај активан програм сарадње унапређен је 2015. кроз Индивидуални акциони план партнерства (ИПАП), што је највиши облик сарадње доступан државама нечланицама. Ова сарадња значајно је оптерећена отвореним питањем Косова, али и питањем бомбардовања 1999. године.

Циљ ове публикације јесте да допринесе бољем упознавању грађана Србије са функционисањем и циљевима НАТО и ангажовањем ове политичко-војне организације на простору Европе, као и са модалитетима њене сарадње са Србијом, односно другим партнерским државама.

Желели бисмо да се захвалимо Амбасади Канаде у Србији за подршку за објављивање овог водича.