Неутралност у XXI веку – поуке за Србију

ДВОДНЕВНА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА „НЕУТРАЛНОСТ У XXИ ВЕКУ – ПОУКЕ ЗА СРБИЈУ“

Центар за међународне и безбедносне послове (ISAC фонд) из Београда, уз подршку оружаних снага Шведске, организује дводневну конференцију на тему неутралности у Хотелу Зира у Београду, 1-2. децембар 2011.

Уочи проглашења независности Косова почетком 2008. године, Народна скупштина Републике Србије прогласила је „војну неутралност Србије према постојећим војним савезима“, кроз један члан Резолуције о заштити суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка Републике Србије. Иако ова тзв. војна неутралност није прецизно дефинисана ни у једном другом државном документу, политички естаблишмент, медији и грађани су прихватили ову спољнополитичку одредницу као чињеницу.

Без дефинисаног и развијеног концепта неутралности и без унапређења сарадње у систему колективне безбедности у Европи и усаглашености са државама чланицама ЕУ и региона, оваква ситуација није одржива на дужи рок.
Сматрамо неопходно потребним да политичка, стручна и најшира јавност Србије буде информисана о томе шта заиста значи бити неутрална земља у XXI веку у Европи и на који начин су се трансформисали концепти неутралности садашњих европских неутралних држава.

У том циљу, ISAC фонд намерава да обезбеди независни форум за стручњаке, представнике цивилног сектора, представнике универзитета и медија и политичаре из Србије, Западног Балкана и ЕУ, на теме динамичке промене концепта неутралности у XXI веку, односа система колективне безбедности и неутралних држава, као и на тему перспектива „војно неутралне Србије“ у међузависном свету.

Радни језици конференције су српски и енглески.

Програм конференције

Материјали за конференцију (на енглеском)