Најава 4. ЗСБП конференције: „Нове перспективе за Западни Балкан“

У склопу вишегодишњег програма који се бави Заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ и њеним утицајем на процес приступања Србије, ИСАЦ фонд организује четврту годишњу конференцију о тенденцијама и перспективама у оквиру ове области, као и позиционирању Србије у развоју заједничког спољног, безбедносног и одбрамбеног приступа ЕУ. Конференција ће се одржати 25. априла 2018. године у хотелу Радисон Блу у Београду.

Ове године, главни фокус конференције ће бити на даљој имплементацији Глобалне стратегије ЕУ као и на нове иницијативе и промене у области безбедности и одбране, укључујући и Сталну структурну сарадњу (ПЕСЦО). У светлу нових трендова у области безбедносне и одбрамбене сарадње, конференција ће размотрити како се Србија и Западни Балкан уклапају у новонастале иницијативе као и да ли ће то довести до неких промена у контексту обавеза које произилазе из поглавља 31, укључујући и специфична питања са којима се Србија суочава у оквиру процеса приступања. Кључне теме ће свакако бити спољнополитичко позиционирање Србије, посебно када су у питању односи са Русијом и Европском унијом, као и начин функционисања ПЕСЦО и њене импликације на ЕУ и будуће државе чланице.

ИСАЦ фонд са задовољством најављује да ће конференцију отворити господин Ивица Дачић, Први потпредседник Владе и Министар спољних послова Републике Србије, као и да ће овим поводом у Србију први пут доћи и господин Свен Бисцоп, директор програма Европа у свету, при Краљевском институту за међународне односе – Егмонт.  Као и претходних година, на конференцији ће бити присутни садашњи и бивши званичници из институција ЕУ и држава чланица, као и високи представници Владе Србије.