Најава седме годишње ЗСБП конференције

Велико нам је задовољство да најавимо седму годишњу конференцију ЗСБП и приступање Србије ЕУ: рањивости и отпорност која ће се одржати у Хотелу Crowne Plaza, у Београду 21. децембра 2021.

Ова конференција је део вишегодишњег програма који се бави Заједничком спољном и безбедносном политиком и њеним утицајем на процес приступања Србије ЕУ. Драго нам је што смо после турбулентне протекле две године у могућности да вам представимо хибридни догађај и уживо! Осим што ће се разматрати и разговарати о усклађивању Србије са декларацијама и мерама спољне и безбедносне политике ЕУ током 2021. године, овогодишња конференција бавиће се и неким од најважнијих одлука са којима се Србија јесте односно није ускладила у овом периоду. Да ли недавни раст процента усаглашавања представља нови помак у спољној политици или је то наставак претходног „балансирања“? С обзиром на то да ће Србија највероватније отворити нови кластер у процесу приступања, колико велику улогу игра спољна политика у целокупном темпу приступања? И како недавне растуће тензије између Запада и Русије и ривалство Кине и Запада утичу на перцепцију обавеза Србије према ЕУ?

Након разговора о спољнополитичком правцу уследиће презентација и дискусија са нашим GLOBSEC партнерима о недавној заједничкој студији на тему рањивости према руском и кинеском утицају на Западном Балкану и Централној Европи, и шта државе могу да ураде да повећају своју отпорност. Са великим задовољством вам представљамо резултате и анализу ове вишегодишње студије, која је прва те врсте у Србији. Поглавље о Србији, као и информације о другим државама које су обухваћене, доступне су на следећем линку: https://www.isac-fund.org/en/news/vulnerability-index-serbia.

Конференција ће бити организована у хибридном формату, што значи да ће публика имати прилику да прати догађај уживо или преко апликације Zoom.