Најава пете ЗСБП конференције „ЗСБП и европски избори 2019“

У склопу вишегодишњег програма који се бави Заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ и њеним утицајем на процес приступања Србије, ISAC фонд организује пету годишњу међународну конференцију „ЗСБП и европски избори 2019“. Конференција ће се одржати 11. априла 2019. у хотелу Metropol Palace у Београду.

Главни фокус догађаја биће на процесу усаглашавања Србије са приступом ЕУ око питања која се тичу Поглавља 31 (Заједничка спољна, безбедносна и одбрамбена политика). Међутим, како се конференција одржава непосредно пре избора за Европски парламент који су најављени за крај маја, јако је важно узети у обзир предстојеће изборе и шта они могу да значе за Србију и ЕУ, нарочито у области спољне и безбедносне политике.

Панелисти ће говорити о очекиваним резултатима предстојећих избора за Европски парламент и њиховом утицају на процес доношења одлука у оквиру ЗСБП као и на Србију и Западни Балкан. Будући састав Европског парламента, а самим тим и Европске комисије директно ће утицати на питања: да ли је проширење још увек изводљиво; у којој мери ће спровођење реформи бити потребно и, још важније, у којој мери ће приступ заснован на европским вредностима, нарочито у областима владавине права, демократског управљања и спољне и безбедносне политике бити предуслов за завршетак преговора о приступању.

Друга тема конференције испитаће како различите државе чланице ЕУ виде однос између ЕУ и Русије, његов утицај на положај Србије и да ли ће исход европских избора на било који начин тај однос променити. Истовремено, односи ЕУ-Русија и санкције које су уследиле су најзначајнија „тачка неслагања“ када је у питању усклађеност Србије са ЕУ, и важно је у Србији пренети информације о ставовима одређених држава чланица које могу утицати на процес приступања Србије.

Као и претходних година, на конференцији ће бити присутни садашњи и бивши званичници из институција ЕУ и из држава чланица, представници експертске заједнице из Србије и из неколико држава чланица ЕУ.

Конференцију ћете моћи уживо да пратите на нашој Фејсбук станици (www.facebook.com/ISACfund), као и преко Твитера (@ISACfund #CFSPSerbia).