НАТО Семинар и радионица за студенте

Хотел Бабе, 6. – 9. септембар, 2010.године

ISAC фонд, у сарадњи са Амбасадом Сједињених Америчких Држава у Београду и Амбасадом Републике Чешке у Београду, је по први пут организовао тродневни семинар и радионицу за 25 студената из Србије, у периоду од 6. до 9. септембра 2010. године.

Циљ семинара је био да полазницима понуди јасне информације и знање о НАТО и његовом функционисању, о улози држава чланица у оквиру организације, као и о начину на који се њихови спољно-политички интереси испољавају кроз чланство у НАТО. Испитујући могућности и изазове за дефинисање односа Србије са НАТО, семинар је такође покренуо дискусију о потенцијалним интересима и користима њеног учешћа у Партнерству за мир, чија је Србија чланица од 2006.године..

Студенти су имали прилику да присуствују предавањима домаћих и страних стручњака за политичка и војна питања у вези са НАТО. Предавачи су били представници НАТО међународне канцеларије, страних дипломатских представништава, Министарстава Републике Србије, као и професори факултета. Предавачи и теме су били следећи:

Уводни говор
г. Earle Litzenberger, Заменик Амбасадора Сједињених Америчких Држава у Београду

“Шта је НАТО? Преглед и историја”
г. Jan Vlkovsky, Други секретар, Политичко одељење, Амбасада Чешке у Београду

“Изазови 21. века и Нови стратешки концепт”  и “Постати чланица НАТО – од ПзМ до пуноправног чланства”
г. Uroš Zver, Служба за информисање за Западни Балкан, Одељење за јавну дипломатију, НАТО седиште

“Процес одлучивања у НАТО”
Њ.Е. Бранислав Милинковић, Амбасадор Србије при НАТО

“Србија и НАТО – садашња ситуација и будући кораци”
Мајор Ђорђе Петровић, Одељење за међународну војну сарадњу, Министарство одбране РС

“ЕУ – НАТО Односи”
г. Срђан Глигоријевић, Виши политички саветник, Амбасада Велике Британије у Београду

“НАТО у Авганистану – Политички и војни преглед”
г. Драган Бисенић, Новинар и предавач у Центру за америчке студије, Факултет политичких наука, Београд

Важан део Семинара била је и једнодневна симулација рада Северно-атлантског савета (САА) која је омогућила учесницима да преузму улогу представника држава чланица НАТО савеза, и залажући се за спољно-политичке интересе задатих земаља, на тај начин утичу на одлуке које је САА током симулације дискутовао и усвајао.  Главна тема дебате била је учешће НАТО у Авганистану, током које су учесници креирали и дискутовали различите стратегије за безбедност Авганистана. У исто време, студенти, као представници задатих земаља, су били суочени са неколико кризних ситуација, и на тај начин приморани да примене и вежбају своје комуникацијске, као и вештине критичког мишљења, као што су јавни говор, тимски рад, политичка анализа, преговарање и техничко писање.