Курс „Право у оружаним сукобима“

Београд, 17. октобар – 28. октобар
Курс „Право у оружаним сукобима“, у организацији Министарства одбране Републике Србије, а уз подршку владе Холандије и уз техничку подршку ISAC фонда, биће, по седми пут, одржан у Београду. Курс је организован на основу програма Међународног Института за Хуманитарно право, из Сан Рема.

Курс ће трајати две недеље, у периоду од 17. – 28. октобра и предавања ће се одржавати у Центру за мировне операције Војске Србије.

Овај курс је првенствено намењен запосленима који раде у оружаним снагама или у сродним областима и имају директне професионалне обавезе у вези са применом права у оружаним сукобима.

Циљ курса је да помогне професионалцима да прошире своја знања о принципима и правилима права у оружаним сукобима, као и њихове способности да постигну практична војна решења у складу са општим правилима права у оружаним сукобима.
Курс углавном покрива опште теме из области Међународног хуманитарног права и основне послове Међународног комитета Црвеног Крста, посебне делове из тематике међународног хуманитарног права, а који се односе на следеће теме: примена права у оружаним сукобима, питања која се односе на унутрашње оружане сукобе, правила ангажовања у оружаним сукобима, однос зараћених страна, подршку мировним операцијама и рад Међународног кривичног суда, итд.

На овом курсу, поред представника Војске Србије, официри из Босне и Херцеговине, Бугарске и Републике Македоније ће бити присутни, као и представници Жандармерије Републике Србије и Факултета безбедности Универзитета у Београду.