Курс „Право у оружаним сукобима – Обука за тренере“

15. септембар – 26. септембар, 2014

По други пут, а као део вишегодишњег едукативног ангажмана ISAC-а са припадницима Војске Србије (ВС), курс „Право у оружаним сукобима – Обука за тренере“, одржан је у Београду у Центру за мировне операције Војске Србије (ЦМО). Курс има за циљ да омогући официрима Војске Србије да стекну неопходне вештине и знања како би могли да пренесу стечена знања о курсу „Право у оружаним сукобима“ (LOAC) својим колегама и млађим официрима. LOAC курсеви пружају учесницима знање о међународном хуманитарном праву и његовој примени током оружаних сукоба. Међународно хуманитарно право је важно за све припаднике оружаних снага, али је од суштинског значаја за кључно особље у мировним операцијама.

Између 2008. и 2012. године, ISAC је у сарадњи са ЦМО, пружио подршку у одржавању пет годишњих LOAC курсева, али од 2013. године, постала је јасна потреба да се подигне ниво обуке и едукације о LOAC-у у ВС. Та потреба је препозната од стране Министарства одбране Србије, које је усвојило стратегију за подизање нивоа едукације с обзиром да је било неодрживо да се потребно знање о LOAC-у пренесе официрима Војске Србије само кроз интензивни курс који се одржава једном годишње. Стога је Министарство одбране Републике Србије предвидело обуку официра који би постали тренери како би омогућили да процес буде самоодржив.

Овогодишњи курс је омогућен уз подршку Владе Холандије, Велике Британије и Норвешке и уз техничку подршку ISAC фонда. Тим међународних инструктора предвођен директором курса, бригадним генералом Карлом Едлингером из Аустрије, са инструкторима из Холандије и Норвешке, припремио је наставни план.

Учесници курса, поред официра ВС, били су и по један официр из САД и Египта.

Као и претходних година, један од кључних докумената који се користе у току курса био је двојезични Зборник конвенција о међународном хуманитарном праву који је доступан у одељку „Изворни докуменати“ у секцији „Издаваштво“ на сајту ISAC фонда: https://www.isac-fund.org/download/MHP-zbirka_2013.pdf