Курс „Право у оружаним сукобима – Обука за тренере“

Београд, 5. новембар – 15. новембар

Курс „Право у оружаним сукобима – Обука за тренере“, у организацији Центра за мировне операције (ЦМО) Војске Србије, који се финансира од стране Владе Холандије и Велике Британије и уз подршку Канаде и Норвешке и уз техничку подршку ISAC фонда, биће, по први пут, одржан у Београду. Курс је практично наставак претходних осам курсева „Право у оружаним сукобима“, одржаних у ЦМО од 2007. године.

„Право у оружаним сукобима (LOAC)“ курсеви који су до сада одржани користили су програм базиран на истом курсу који се спроводи на Међународном институту за хуманитарно право из Сан Рема. Ови курсеви су обезбедили учесницима основна знања о међународном хуманитарном праву и његовим применама током оружаних сукоба.

После осам LOAC курсева, потреба да се повећа ниво обуке и образовања о теми у Војсци Србије (ВС) је још увек прилично очигледна. Ова потреба је препозната од стране Министарства одбране Србије која је усвојила стратегију за повећање тог нивоа, с обзиром да је неодрживо да се знање о LOAC-у пренесе професионалцима Војске Србије само кроз интензивне курсеве који се одржавају једном годишње. Стога је Министарство одбране Републике Србије предвидело обучавање официра како би постали тренери који ће учинити процес самоодрживим. Овај курс је незаобилазан корак у том смеру, с тим да је план наставе припремио међународни тим инструктора на челу са директором курса, бригадним генералом Карлом Едлингером.

Курс ће се одржати у периоду од 5. – 15. новембра, у ЦМО, са директором курса из Аустрије, и инструкторима из Холандије, Норвешке и Канаде и два учесника из Босне и Херцеговине .