Курс „Право у оружаним сукобима – Обука за тренере“

Београд, 15. октобар – 25. октобар
Курс „Право у оружаним сукобима“, у организацији Министарства одбране Републике Србије, подржан од стране влада Холандије и Велике Британије, као и Канаде и Норвешке и уз техничку подршку ISAC фонда, биће, по осми пут, одржан у Београду. Курс је организован на основу програма Међународног Института за Хуманитарно право из Сан Рема.

Курс ће трајати две недеље, у периоду од 15. – 25. октобра и предавања ће се одржавати у Центру за мировне операције Војске Србије.

Овај курс је првенствено намењен запосленима који раде у оружаним снагама или у сродним областима и имају директне професионалне обавезе у вези са применом права у оружаним сукобима.

Циљ курса је да помогне професионалцима да прошире своја знања о принципима и правилима права у оружаним сукобима, као и њихове способности да постигну практична војна решења у складу са општим правилима права у оружаним сукобима. После седам одржаних курсева, потреба да се повећа ниво обуке и образовања о теми у Војсци Србије (ВС) је још увек прилично очигледна. Зато се овогодишњи курс фокусира на обуку за тренере и први је од три корака који ће довести до укључивања LOAC курса у систем образовања и обуке у Војсци Србије.

Курс углавном покрива опште теме из области Међународног хуманитарног права и основне послове Међународног комитета Црвеног Крста, посебне делове из тематике међународног хуманитарног права, а који се односе на следеће теме: примена права у оружаним сукобима, питања која се односе на унутрашње оружане сукобе, правила ангажовања у оружаним сукобима, однос зараћених страна, подршку мировним операцијама и рад Међународног кривичног суда, итд.