Кратак приказ тренутних трендова у српским медијима

Maj 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Кратак приказ тренутних трендова у српским медијима

Друштва погођена тешким трагедијама а нарочито када су оне изазване људским деловањем, траже одговоре на питања ко је одговоран, да ли се несрећа могла избећи и шта даље. Србија у овоме није изузетак и након догађаја од 3. и 4. маја сви медији су се бавили овом проблематиком уз бројне емисије, интервјуе и коментаре са саговорницима различитих профила: од политичара, педагога, психолога, социолога и тако даље. Део медија, као што је и било за очекивање, предвођени изјавом тадашњег министра просвете Бранка Ружића (који је у међувремену дао оставку на ту позицију): за оно што се догодило окривио је утицај западних вредности и културе. Овде дајемо преглед само неких од текстова и изјава који су се бавили оваквом визијом ситуације у српском друштву:

Новости су објавиле вест под насловом „Обрадовић криви западне вредности за масакр у ОШ „Владислав Рибникар““ у којем преносе изјаву лидера Двери.

Twitter објава која је покренула жустру расправу.

Стање ствари – “Љиљана Чолић: Делити исте вредности са „демократским Западом“

Србин инфо објавио је вест “Масакр у школи као средство да се Србија разоружа, а народ још више покори?!”.

Информер – “КОСТА К. СЕ ГОДИНАМА СПРЕМАО ЗА КРВАВИ ПИР Ђукић Дејановић за Информер: Волео је опасне ствари, лик убице из хорор филма био му идол

Правда – “Љепојевић и Павић о трагедији у школи, масовној шизофренији и новој рунди “преговора” у Бриселу

Спутњик – “Несторовић: Треба нам велики српски ресет – лек за болест савременог друштва је враћање себи

Саборник српско-руски – “Зашто Србија плаче на празник свог великог сина?

Russia Today – “Крвава бајка на Врачару

Иако, макар због поштовања према жртвама, не желимо да улазимо у дубљу анализу ни целог наратива ни појединачних текстова сматрамо да у држави у којој је за последњих двадесет година снимљено само пет филмова за децу, у којој се у ударним терминима на телевизијама са националним фреквенцијама приказују домаће серије и филмови испуњени насиљем док те исте телевизије ни немају редакције и програм намењен деци (што им је законска обавеза) и док владајуће политичке елите користе високо агресиван приступ обраћања свим неистомишљеницима – оваква објашњења представљају у најбољу руку скретање пажње са нагомиланих проблема у Србији а у најгору озбиљну злоупотребу и манипулацију јавним мњењем.

Са друге стране скоро невидљиво у медијима са националном фреквенцијом је прошла додела награда 23. маја Независног удружење новинара Србије за истраживачко новинарство.

Све емисије и чланци који су се нашли у ужем избору за ову награду у све три категорије баве се неким од најозбиљнијих проблема са којима се Србија суочава, а који сувише често да би то била пука коинциденција упућују на везе власти са криминалом и криминалним радњама.

Ово је листа емисија и текстова који су ушли у ужи избор за награду:

Електронски медији:

Штампани медији:

Онлајн медији:

Стиче се утисак да се у Србији за многе ствари кривица олако сваљује на утицај Запада док се избегава неопходна одговорност и занемаривање дужности људи у власти.

Аутор: Никола Петровић