Конференција „Приступање Србије Светској трговинској организацији и Европској унији у доба популистичких изазова међународној трговини”

ISAC фонд у сарадњи са Фридрих Еберт Фондацијом организовао је међународну конференцију „Приступање Србије Светској трговинској организацији и Европској унији у доба популистичких изазова међународној трговини.“ На конференцији су учествовали: Kарлос Гимено Вердејо, координатор у ДГ Траде-у Европске комисији, Бојана Тодоровић, бивша помоцћница министра трговине, туризма и телекомуникација, др Предраг Бијелић, професор Економског факултета Универзитета у Београду. Скуп је модерирао др Игор Новаковић, директор истраживања на ISAC-у.

Панелисти су се сложили да је након избијања светске економске кризе 2008. СТО одиграла позитивну у спречавању протекционизма и изолационизма и да је у интересу Србије да се придружи чланству ове организације. Приступање СТО би Србији омогуц́ило да лако регулише своју спољну трговину и заштити сопствене интересе на глобалном тржишту. Такође, учинило би Србију привлачнијом за стране инвеститоре, и отворила би се страна тржишта са којима Србија данас нема развијене трговинске односе, што би подстакло дугорочни економски и трговински раст. И што је најважније, приступање СТО би приближило Србију затварању преговора о приступању ЕУ у Поглављу 30: економски односи са иностранством.

Већина учесника је навела да су преговори са СТО у Србији у суштини сводили на једно питање: регулисање промета генетски модификованих организама. Србија инсистира на забрани увоза производа који садрже ГМО, међутим правила СТО налажу да се не може апсолутно забранити трговина било којом робом. Ипак, панелисти су нагласили да ће се ова препрека лако превазићи ако српска влада преузме иницијативу, и реши ово питање узимајући у обзир и штитећи интересе грађана.
ISAC фонд је такође представио две нове анализе на конференцији „Зашто је СТО важна за ЕУ“ и „Зашто Србија треба да уђе у СТО“, као и преведену и прилагођену верзију оригиналне публикације СТО „10 Ствари које СТО може да уради.“

10 ствари које СТО може да уради

Зашто Србија треба да уђе у СТО

Зашто је СТО важна за ЕУ