Конференција „Заједничка спољна и безбедносна политика и приступање Србије Европској унији“

ISAC фонд је 12. и 13. маја у Crowne Plaza хотелу у Београду организовао међународну конференцију „Заједничка спољна и безбедносна политика и приступање Србије Европској унији“. У сарадњи са Министарством спољних послова Краљевине Шведске, Фондацијом за отворено друштво, Фондацијом Friedrich Ebert, Делегацијом Европске уније у Србији, ЕУ инфо центром, Фондацијом Heinrich Bцll, Амбасадом Чешке у Београду и Амбасадом Савезне Републике Немачке у Београду, ISAC је посветио конференцију анализи Поглавља 31 (Заједничка спољна, безбедносна и одбрамбена политика) преговора о приступању ЕУ и решавању осјетљивих питања која произилазе из њега.

Посебно смо задовољни што су конференцију отворили Њ.Е. Ивица Дачић, г. Carl Bildt, Њ.Е. Michael Davenport и г. Robert Cooper. Они су пружили одличан увид у изазове ЗСБП у случају Србије и њеног значаја за процес преговора. Веома је важно што су високи представници Владе Србије учествовали у овој конференцији, с обзиром да је цео пројекат ISAC фонда који се бави Поглављем 31 замишљен тако да обезбеди платформу за пренос експертизе доносиоцима одлука у Србији задуженим за ово преговарачко поглавље.

Конференција је имала завидан ниво медијске пажње и дискусије су понудиле важан преглед питања са којима се Србија суочава у контексту спољне и безбедносне политике. Питање санкција према Русији била је једна од најчешће дискутованих тема, као и став према кризи у Украјини. Глобална питања као што су тероризам, миграције, финансијска криза су такође били у фокусу, и улога Србије је анализирана из више перспектива.

Конференција је трајала два дана, са поподневним сатима првог дана резервисаним за презентацију и дискусију о ISAC-овом „Водичу кроз Поглавље 31 претприступних преговора Србије са Европском унијом“. Водич садржи основне информације о развоју, структури и значају Заједничке спољне и безбедносне политике Европске уније, као механизму за координацију националних политика. За више информација о Водичу посетите ову страницу.

Други дан је био подељен на 3 панела: „Заједничка спољна и безбедносна политика Европске уније: Тренутни изазови и положај земаља Западног Балкана“ (панелисти: г. Владимир Атељевић, Њ.Е. Александар Андрија Пејовић, г. Herbert Pribitzer, гђа Christiana Markert; модератор др Иван Вујачић); „Искуства и доприноси у оквиру ЗСБП чланица које су приступиле од 2004. године“ (панелисти: Њ.Е. Ivana Hlavsovб, г. Adam Balcer; модератор г. Игор Новаковић); и „Приступ заједничкој спољној политици ЕУ: Будуће перспективе“ (панелисти: др Марина Јовићевић, гђа Rebecca Harms, г. Karsten Voigt, др Jan Joel Andersson; модератор др Johanna Deimel). Завршни говор је припао др Тањи Мишчевиć, која је закључила да је конференција овог профила била изузетно потребна како би се помогло преговарачком тиму Србије да боље приступи овом важном поглављу.

Тим ISAC фонда је задовољан успехом конференције која је почетак вишегодишњег пројекта осмишљеног да обезбеди експертизу, предлоге практричних политика и активности информисања јавности у вези са поглављима 30 и 31 преговарачком тиму Србије за приступање Европској унији.

CFSP
CFSP
CFSP