Конференција ,,Европа у више брзина: продубљивање безбедносне и одбрамбене политике”

У уторак, 6. јуна 2017, ISAC фонд је успешно организовао своју трећу CFSP конференцију под називом ,,Европа у више брзина: продубљивање безбедносне и одбрамбене политике”. Конференција се састојала од четири различита панела која су пре свега била посвећена разматрању безбедносне и одбрамбене сарадње на нивоу Европске уније и као могућим импликацијама оваквих дешавања на Србију и целокупни Западни Балкан.
Први панел, који је модерирао Ненад Шебек (Директор Фондације Хајнрих Бел) угостио је три међународна експерта, Ларс-Ерик Лундина (Уваженог сарадника Стокхолмског међународног института за истраживање мира и бившег заменика политичког директора Европске уније), Данијела Фиота (Уредника за безбедност и одбрану у Институту Европске уније за безбедносне студије) и Јирија Шнајдера (Извршног директора Аспен института за Централну Европи и бившег заменика Министра спољних послова Републике Чешке) који су разговарали на тему продубљивања безбедносне и одбрамбене сарадње у Европи. Током својих излагања, панелисти су се усагласили да недавни националистички догађаји, попут Брегзита и избора Доналда Трампа за председника САД,  заједно са појачаном претњом од тероризма, врло лако могу довести до нове ере развоја када је европска сарадња у питању. Поред тога, нагласили су неопходност додатног охрабривања европске солидарности, посебно у светлу заједничких претњи, као и ојачавања регионалне сарадње међу државама Западног Балкана. Ипак, тројица излагача нису успела да се усагласе око тога да ли је Европа у овом тренутку заиста спремна за стварање јаче безбедносне и одбрамбене политике и да ли је баш сада прави тренутак за тако нешто.
Другу сесију на конференцији обележили су говори наша три уважена госта. Први је говорио Ивица Дачић (в. д. Председника Владе Републике Србије и Министар спољних послова) који је нагласио посвећеност Србије европским вредностима и даљој интеграцији Србије са Европском унијом али је уједно и позвао Европску унију да уложи додатан труд у разумевање позиције Србије када је у питању Косово и Метохија. Други говорник на овом панелу био је Маркус Едерер (Државни секретар Министарства спољних пслова СР Немачке) који је јасно истакао да одређени услови морају бити испуњени уколико Србија жели да уђе у ЕУ као и да целокупан процес не треба схватити само као обичне преговоре. У исто време, Едерер је додао да Србији треба дати пуну аутономију како бимогла самостално да креира свој пут и да бира своје савезнике. Последња је говорила Ангелина Ејнхорст, Директор за Западану Европу, Западни Балкан и Турску у Европској спољнополитичкој служби, која је још једном поновила да је Србија несумњиво део Европксе породице и да се нада да ће мир и напредак који је карактерисао Европску унију у последњој деценији бити могућ и за земље Западног Балкана.
На трећем панелу који је предводила и модерирала Тања Мишчевић (шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији) говорили су Владимир Атељевић (Виши саветник у Кабинету министра без портфеља задуженог за европске интеграције), Едуард Ауер (Шеф одсека за Западни Балкан у Европској спољнополитичкој служби) и Амер Капетановић (Помоћник министра спољних послова БиХ за билатерална питања). Панел је био посвећен регионалним питањима и политичким дешавањима као и појединостима из спољне политике, посебно оним које се тичу поглавља 31. Панелисти су пре свега говорили о томе како рагион може боље да се усагласи са обавезама које проистичу из поглавља 31 и указали су на неопходност додатне сарадње, пре свега између Србије и Босне и Херцеговине.
Последњи панел, који је уједно био и неформална сесија, модерирао је Натан Албахари, пројектни менаџер ISAC фонда. На панелу који је био посвећен пре свега младима и представницима цивилног друштва говорили су Ларс-Ерик Лундин и Едуард Ауер. Они су пренели своја лична искуства везано за Европску унију и процес одлучивања и уједно су искористили прилику да охрабре младе људе у Србији у свом даљем раду и будућем ангажовању.
Велико нам је задовољство што смо били у могућности да окупимо бројне утицајне личности као и доносиоце одлука из Европске уније, Немачке и Србије и на тај начин допринесемо размени мишљења, порука и савета у контексту напретка Србије на путу ка Европксој унији. У исто време, успели смо да српској јавности приближимо концепт дубље безбедносне и обрамбене сарадње као и могућих импликација овакве политике по будуће државе чланице ЕУ. У наредном периоду објавићемо неколико папира као и закључке са конференције које ћете моћи да погледате на нашој веб сајту као и на нашој Facebook страници. Уколико сте пропустили конференцију, подсећамо да снимак целе конференције такође можете пронаћи на нашој Facebook страници.
На крају, желели бисмо да искористимо ову прилику да се захвалимо свим говорницима, учесницима и волонтерима који су допринели успешној реализацији конференције. Посебну захвалност дугујемо Министарству спољних послова Немачке, Министарству спољних полсова Шведске као и Фонду за отворено друштво.