Завршена је III ЗСБП експертска конференција “ЗСБП и процес приступања Србије ЕУ: Кораци који следе”

ISAC фонд је уз подршку Фондације за отворено друштво и немачког Министарства спољних послова успешно организовао III међународну експертску конференцију “ЗСБП и процес приступања Србије ЕУ: Кораци који следе”, 6. децембра, у хотелу Crowne Plaza у Београду.

Догађај је отворио Милан Пајевић, председник саветодавног одбора ISAC фонда, док су уводни говор дали Тања Мишчевић, шефица преговарачког тима Републике Србије за чланство у ЕУ и Њ.Е. Томас Шиб, амбасадор Савезне Републике Немачке у Србији.

У оквиру конференције одржана су три панела на којима су учествовали:

Тања Мишчевић, Шефица преговарачког тима Републике Србије за чланство у ЕУ

Владимир Међак, Потпредседник, Европски покрет у Србији

Александар Андрија Пејовић, Бивши министар и главни преговарач за вођење преговора о приступању Црне Горе Европској унији

Мациеј Стадејек, Директор, Канцеларија политичког директора, Министарство спољних послова Републике Пољске

Дејан Ралевић, Заменик помоћника министра за европске интеграције, Министарство спољних послова Републике Србије

Ноора Хаyринен, Шефица политичког сектора, Делегација Европске уније у Србији

Милан Секулоски, Виши саветник, DCAF

Светлана Јовановић, Виша саветница, Кабинет председнице Владе Републике Србије, Јединица за имплементацију стратешких пројеката – ИТ & еУправа

Адел Абусара, Одељење за демократизацију, Мисија ОЕБС-а у Србији

Марко Савковић, Програмски директор, Београдски фонд за политичку изузетност

Никола Буразер, Извршни уредник, European Western Balkans

Конференција представља наставак активности ISAC фонда у области мониторинга спољне и безбедносне политике и комуникације са доносиоцима одлука. За разлику од главног ЗСБП догађаја који ISAC организује у пролеће, експертска ЗСБП конференција је усмерена директније на политику и води до могућих политичких препорука које ће касније бити објављене.

Главни фокус ове експертске конференције био је на процесу усаглашавања Србије са приступом ЕУ око питања која се тичу Поглавља 31 (Заједничка спољна, безбедносна и одбрамбена политика). Такође се расправљало о питањима и изазовима који имају директан утицај на формулисање ЗСБП и која се тичу безбедности и одбране у Европи, као што су хибридне претње и сајбер безбедност.

Учесници у првом панелу „Поглавље 31 и Србија – Како постићи усаглашеност?” сложили су се да се Србија од избијања украјинске кризе све више удаљава, уместо да се усклађује са спољнополитичким декларацијама и мерама ЕУ, али да ЕУ и земље чланице треба да јој пруже пуну подршку да отпочне са активнијом политиком усаглашавања, што се пре свега односи на достављање извештаја о скринингу. Треба напоменути да Србија већ скоро 4 године чека да добије извештај о скринингу за поглавље 31.

Када су у питању хибридне претње и сајбер безбедност, што је била тема другог панела, учесници су нагласили да ова врста изазова не познаје државне границе, али и да се све више пажње усмерава од хибридних претњи усмерених према демократским државама ка хибридним претњама које сама држава користи против својих грађана. Такође, сајбер претње представљају посебан изазов, пошто држава не може самостално да одговори на њих, и потребна је широка сарадња са приватним компанијама и цивилним сектором.

Последња сесија на тему европских интеграција била је посвећена младим лидерима. Студенти и млади професионалци из Србије имали су прилику да буду део отворене дискусије са Тањом Мишчевић и Александром Андријом Пејовићем и да, кроз отворен разговор, сазнају како овај комплексан процес за Србију и Црну Гору изгледа изнутра и како теку преговори на терену. Учесници су могли да кроз размену мишљења, питања и одговора сазнају све што их занима о овом процесу.

Током конференције ISAC фонд је, такође, презентовао неколико папира који су урађени током 2018:

Анализа усаглашавања Србије са спољнополитичким декларацијама и мерама Европске уније током 2018. године – полугодишњи извештај

Европска унија и Руска Федерација – Питање санкција

Србија и преговори у поглављу 31 – Заједничка спољна, безбедносна и одбрамбена политика

Задовољство нам је да завршимо годину оваквим догађајем и желимо да се захвалимо свим учесницима који су присуствовали конференцији! У наредном периоду објавићемо детаљне закључке конференције, политичке препоруке и почећемо са припремањем терена за наш наредни ЗСБП догађај у пролеће 2019. године.