Европска унија обезбедила финансијска средства у вредности од €3.16м за истраживања у циљу сузбијања екстремистичких ставова

Међународни тим академика предвођен Отвореним универзитетом (The Open University) и Центром за међународне и безбедносне послове (ISAC) освојио је 2,72 милиона фунти за истраживање (3,16 милиона евра) како би помогао људима да управљају смањењем утицаја екстремистичких ставова у земљи и иностранству у наредном периоду до великих политичких догађаја.

Психолози на Отвореном универзитету (The Open University)  и Центру за међународне и безбедносне послове раде на развоју механизама за пројекат који је финансиран од програма Европске комисије, Хоризонт Европа, који укључује 17 партнера широм Европе и ван њених граница.

Користиће се уочи догађаја који ће вероватно постати поларизовани, укључујуц́и изборе или референдум, као у случају приступања Србије Европској унији који, у екстремним случајевима, може да раздвоји породице.

Свеобухватни пројекат познат је као OppAttune и укључује развој механизама дизајнираног посебно за кључну циљну публику како би се омогућила продуктивнија демократска дебата.

Ипак, има за циљ да досегне далеко више од дискусија које се воде за столом. Нови револуционарни алат развијају академици који се надају да ће ограничити развој екстремних наратива показујући људима да би њихове ставове други могли сматрати екстремистичким.

Планирају да имају бесплатан комплет механизама за самостално тестирање, познат као I-Attune, који ће бити доступан на платформи OpenLearn OU 2025. године, како би помогли грађанима да се глобално политички ангажују без прибегавања екстремима. У почетку ће бити доступан три године, али би се могао развијати и у даљем периоду.

Кеси Махендран, професор социјалне и политичке психологије на Отвореном Универзитету (The Open University), научни је координатор OppAttune-a. Административни координатор је Универзитет Пантеион у Грчкој.

Пројекат ће омогућити грађанима да процене три кључна аспекта: сопствену подложност екстремизму; њихову способност да се уклопе у друге позиције и њихову способност да одрже дијалог у високо поларизованим ситуацијама.

Кеси је рекао: „Било да седимо за столом и разговарамо о политици или у ешалонима моћи, демократски дијалог је кључан, али постоји огроман капацитет за обичне људе да или избегавају политику или да постану веома одлучни, пристрасни и укорењени.”

Стеван Таталовић из ISAC-а је додао: „Онлине радикализација у Србији је у порасту јер људи за тастатурама користе етнички идентитет, говор мржње и завере за ширење екстремистичких наратива и лажних вести, посебно у вези са пандемијом корона вируса и ратом у Украјини, посебно у клими у којој се елите ослањају на „манипулисање колективним траумама да би промовисале другост.“

Кеси је наставио: „Без вештина управљања политичким ситуацијама, политичари и људи у медијима могу лако да мобилишу друге. Надамо се да ће OppAttune дати људима механизме да одржавају своје политичке разговоре, а да не постану толико екстремни да их супротстављене странке или групе сматрају толико претећима да буду уклоњени.”

Идентификовано је шест циљних група које укључују:

  • Јавност кроз онлајн ангажовање са I-Attune
  • Млади: укључујући децу школског узраста и људе од 18-24 године у земљама Европе; посебно Немачке, Велике Британије и Босне и Херцеговине
  • Продемократски медијски инфлуенсери који имају више од 10.000 пратилаца на друштвеним мрежама и који су директно ангажовани на демократским питањима широм Европе
  • Практичари и заговарачи политика широм Европе ангажовани на: демократској дебати; превенцији и сузбијању насилног екстремизма; и слободи говора.
  • Политички актери на локалном и националном нивоу; про-демократске политичке организације у оквиру осам земаља имплементације са обе стране границе Европске уније – Босне и Херцеговине, региона Косова, Србије и Ирака (све пост-конфликтне зоне), као и Португала, Кипра, Велике Британије и Малте (схвата се да сви имају поларизујућа питања унутар својих граница која могу бити покренута политичким догађајима).
  • Научно-истраживачка заједница

ЗАКЉУЧАК

За више информација контактирајте Николу Петровића из Центра за међународну и безбедносну политику, petrovic@isac-fund.org

О Отвореном универзитету (The Open University)

Отворени универзитет (ОУ) је највећа академска институција у Великој Британији и светски лидер у флексибилном учењу на даљину. Од када је почела са радом, 1969. године, ОУ је предавала више од 2,3 милиона студената широм света и тренутно има преко 208.000 ученика.

Седамдесет један одсто директно регистрованих студената је запослено са пуним или непуним радним временом, а 76 компанија ФТСЕ 100 има спонзорисано особље за похађање курсева ОУ.

У најновијој вежби процене за универзитетска истраживања (Research Excellence Framework, 2021), преко три четвртине (76%) истраживања ОУ оцењено је са 4 или 3 звездице – највишим доступним оценама које се додељују истраживању које је водеће у свету или међународно одлично признато. Посвећеност ОУ истраживању и друштвеном утицају је такође препозната са 82% њеног истраживачког утицаја који је процењен као водећи у свету или међународно признат.

За више информација посетите The Open University

О OppAttune

Пројекат ОппАттуне окупља амбициозни мултидисциплинарни тим, користи психолошке, историјске, комуникационе студије, антрополошке и друштвене науке, као и доприносе бивших владиних аналитичара, да проучава екстремизам и како се укрштају политика и јавно мњење.

Она истражује нове методе за разумевање јавног одлучивања осим приказа друштвених ставова и испитивања јавног мњења и обећава да ће имати снажан научни утицај током и након свог постојања.

Од кључне важности је да пројекат осмишљава инклузивне и отворене начине размене знања стеченог од академика и да ће пронаћи алате и механизме за будуће иницијативе јавног ангажмана за невладине организације које раде у овој области. Има за циљ да одреди и започне дискусије о свакодневном екстремизму.

  • Партнери: The Open University (OU) Велика Британија (научни координатор); Panteion University (Panteion) Грчка – (административни координатор); Glasgow Caledonian University (GCU) Велика Британија; American University in Paris (AUP) Француска; Malmö University (MAU) Шведска; Cultures Interactive (CI) Немачка; Oesterreichische Akademie Der Wissenschaften (OEAW) Аустрија; Universita Ta Malta (UoM) Малта; Özyeğin University (OzU) Турска; Istanbul Bilgi Universitesi (Bilgi) Турска; University of Cyprus (UCY) Кипар; Institut Jozef Stefan (JSI) Словенија; Universidade De Coimbra (UDC) Португал; International Security Affairs Centre (ISAC) Србија; Kosovar Centre for Security Studies (KCSS) Косово; Hammurabi Human Rights Organization (HHRO) Ирак и PRONI Center (PRONI) Босна и Херцеговина.