Виртуелнa конференцијa „Заштита животне средине и економски раст: искуства из Јапана, ЕУ и Србије“

Велико нам је задовољство да најавимо виртуелну конференцију „Заштита животне средине и економски раст: искуства из Јапана, ЕУ и Србије“ коју ISAC фонд организује уз подршку Амбасаде Јапана у Београду. Конференција ће бити одржана путем платформе Zoom, а биће обезбеђен и пренос уживо на друштвеној мрежи фејсбук 10. и 11. фебруара, 2021.

Уништавање животне средине и климатске промене егзистенцијална су претња свету, која не познаје границе и са којом се можемо носити само удруженим снагама. Читав свет тежи ка што већем економском расту, али он мора да буде усклађен са бригом о животној средини. Србија није изузетак и учење из искустава и примера добрих пракси развијених земаља у овој области је од великог значаја.

Србија се тренутно суочава са проблемима великог загађења ваздуха и вода, чији су узроци различити: старе „прљаве“ индустрије, термоелектране из претходног века, повец́ање саобраћаја, лоша регулација заштите животне средине у случају страних инвестиција и свеукупно недостатак свести о животној средини.

Искуство Јапана, као једне од најјачих светских економија, у повезивању развоја са заштитом животне средине је веома релевантно посебно када је реч о решавању проблема „прљавих“ технологија. Јапан би такође могао да буде важан актер за заговарање и подржавање европског пута Србије посебно када је реч о одрживој економији, што би истовремено било веома корисно и за односе Србије и Јапана.

Представљајући европски Зелени договор, ЕУ је поставила циљ да своју економију учини одрживом и „зеленијом“ радикалним смањењем емисија гасова са ефектом стаклене баште до 2050. године. Поглавље 27 (Животна средина) преговора о приступању Србије ЕУ једно је од најсложенијих и најизазовнијих поглавља у процесу интеграције Србије. Ако Србија не поштује стандарде ЕУ, на крају ц́е се суочити не само са препрекама у преговорима због развоја заснованог на прљавим технологијама, вец́ ц́е вероватно плаћати и цену за добра произведена у постројењима која користе прљаву технологију, било у виду директног пореза или казни.

Циљ конференције јесте подизање свести о животној средини и истраживање различитих искустава у покушају да се крене ка одрживој будућности Србије. Желимо да, користећи конкретне примере и најбоље праксе из Јапана и ЕУ, пренесемо поруку да је одржив економски раст могућ. Број инвестиција не би по сваку цену требало да има предност у односу на њихов квалитет, јер би цена по околину у будућности могла бити велика. Истовремено, морамо имати на уму да Србији тренутно недостају милијарде долара потребне за трансформацију економије ка већој одрживости у контексту заштите животне средине и биће јој потребна помоћ из иностранства да би своје обавезе испунила.

Имајући све ово на уму, на конференцији ће се расправљати о следећим питањима и темама:

  • Случај глобалног лидерства ЕУ и Јапана у одрживом развоју и заштити животне средине
  • На који начин је Јапан ускладио економски развој са бригом о животној средини?
  • Шта је нови Зелени договор и шта то значи за ЕУ и регион?
  • Ка зеленијем моделу развоја у Србији – Како би искуство Јапана могло да помогне?
  • Може ли Србија да егзистира у „лимбу“ док ЕУ иде према зеленијем и друштвено одговорнијем развојном приступу?
  • Шта је за Србију скупље: тзв. „зеленификација“ или тренутни модел развоја?

На панелима ће говорити стручњаци и професори из Јапана, ЕУ и Србије.

Нацрт агенде догађаја доступан је овде.

Цео догађај можете пратити  уживо на фејсбук страници ISAC фонда.