Анализа наратива „Запад провоцира Русију, а такође је се плаши: Наративи о претњама нуклеарним ратом у српским медијима“

Јануар 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову месечну анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Запад провоцира Русију, а такође је се плаши: Наративи о претњама нуклеарним ратом у српским медијима

Од почетка руске агресије на Украјину у фебруару 2022. године, повећана могућност употребе нуклеарног оружја периодично се анализира у светској јавности. Главни окидачи ове теме били су потези руског руководства, попут стављања нуклеарног наоружања у стање приправности или измене војне доктрине. Већина аналитичара за сада процењује да ризик од нуклеарног сукоба није значајно порастао, а Западни званичници у више наврата су критиковали „детабуизирање“ ове теме од стране Русије као пример неодговорности.

У про-владиним и про-руским медијима у Србији, с друге стране, неретко су се појављивали наративи по којима ће Запад бити одговоран уколико Русија употреби нуклеарно наоружање. Чињеница да Русија потеже за претњама у овим медијима се не представља као ризик или неодговорност, већ као одраз њене моћи.

Такође, често су преношена два супротна наратива – да се Запад плаши руског нуклеарног арсенала и да Запад и Украјина провоцирају Русију да га употреби. Противречности се јављају и у константном наглашавању руске спремности да употреби атомско оружје, с једне стране, и у порицању Русије да доприноси вероватноћи конфликта. Оба наратива заснована су на цитатима руских званичника.

“Путин: Ко нападне Русију нуклеарним оружјем, биће збрисан са лица земље“ пример је текста  са наративом о руској нуклеарној надмоћи, који је објавио портал Радио-телевизије Војводине (РТВ) у децембру 2022. године. Као извор текста цитира се новинска агенција Ројтерс, мада на њеном вебсајту не постоји вест са овим цитатом; њега је објавио конзервативни израелски лист Џерусалем пост.

Про-руски портал Webtribune у септембру 2022. објавио је анализу Јакова Кедмија, коментатора наклоњеног Кремљу. Он је изјавио да се испоставило „да је предност Русије над Сједињеним Државама у нуклеарном оружју већа него што је Запад веровао, што је обесхрабрило америчку војску“. Према Кедмијевим наводима, обавештајци Пентагона неочекивано су открили да је Руска Федерација супериорнија од Сједињених Држава и у сегменту тактичког и у сегменту стратешког нуклеарног наоружања.

С друге стране, већ је годинама познато да Русија поседује нешто веће залихе нуклеарног наоружања од САД, али да су две силе, према глобалним критеријумима, готово изједначене. Према подацима који су годинама доступни на вебсајту Међународне кампање за забрану нуклеарног наоружања (ICAN), Русија поседује 5977 комада нуклеарног наоружања, док САД поседује 5428. Кина је на трећем месту са 350.

Webtribune наставио је да доприноси наративу по коме је Запад у страху од руског оружја. „Путиново упозорење натерало је америчке званичнике да ходају на прстима“, наслов је из септембра 2022. године, у којем је пренет текст Тhе Hill-а, иначе медија који је познат као извор критичких ставова према САД, који користе бројни про-руски медији.

„Како подсећају аутори, руски председник Владимир Путин је 21. септембра рекао да ће у случају претње територијалном интегритету Русија користити све методе одбране, укључујући и нуклеарно оружје. Он је нагласио да ово није блеф, већ озбиљно упозорење. У САД су речи руског лидера схваћене озбиљно, али Вашингтон није дао јасне коментаре шта би био одговор ако би Москва била принуђена да предузме екстремне мере“, стоји у тексту.

Исти портал је неколико дана касније цитирао кинески медиј Sohu, према којем САД не би имале храбрости да реагују и ако би Русија искористила нуклеарно оружје у Украјини.

„Руска страна је добро свесна да се САД увек придржавају принципа „Америка на првом месту“. Вашингтон нема храбрости да да значајан одговор“, наводи се у чланку.

Највећи број про-руских чланака у овом периоду, међутим, упирао је прст у Запад и Украјину као одговорне за евентуално избијање нуклеарног рата.

Приликом проглашења делимичне војне мобилизације у септембру 2022. године, председник Русије Владимир Путин изјавио је да ће Москва, ако Запад настави с „нуклеарним уценама“ одговорити „свом снагом свога арсенала“. У наслову овог текста стајало је да „после Путинове објаве почиње стварни рат“, иако је инвазија у том тренутку трајала већ седам месеци.

У неколико наврата, Сједињене Америчке Државе издвојене су, унапред, као кривци за потенцијални нуклеарни рат.

„Америка већ дуги низ година тражи спољног непријатеља, пише руски „dikGAZETE“… САД покушавају да Русију обоје у црно, упркос томе што су прве објавиле Хладни рат, и бациле атомске бомбе на невине људе. Па ипак, колективни Запад покушава да убеди цео свет да нуклеарна претња долази од Русије. Будите сигурни да ће Американци притиснути ово дугме, а не Руси“, пренео је Webtribune у октобру 2022.

Нешто раније, руски амбасадор у Сједињеним Америчким Државама Анатолиј Антонов изјавио је да Вашингтон гура ситуацију ка „сукобу највећих нуклеарних сила, бременит непредвидивим последицама“, иако није било промена у условима за употребу нуклеарног оружја Москве. Такође је рекао да амерички званичници застрашују своју и светску јавност „измишљеним нуклеарним претњама” из Русије, што су пренели медији у Србији.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков касније је потврдио Антоновљеве налазе, што је пренело и српско издање Спутњика.

„Сама по себи, ово је дискусија о прихватљивости испорука оружја Украјини, које ће омогућити нападе на руску територију, иако и поред тога, Кијев има оружје помоћу кога непрестано гађа руске територије, имам у виду наше нове регионе (Доњецк, Луганск, Запорижја и Херсон). Ово је потенцијално изузетно опасно, то ће значити прелазак сукоба на квалитативно нови ниво, који, наравно, не слути ни на шта добро са становишта глобалне и општеевропске безбедности“, рекао је Песков новинарима.

Поред САД, и Украјина је оптужена за провоцирање нуклеарног сукоба у децембру 2022. године. „Напад на руску војну базу отвара пут Русији да употреби нуклеарно оружје“ наслов је текста Webtribunа који се односи на украјинску саботажу руских војних аеродрома што „даје Руској Федерацији легитимну прилику да употреби нуклеарно оружје против кијевског режима“.

У тексту се наводи да је главни документ који регулише употребу нуклеарног оружја у Русији Указ председника Руске Федерације број 355 од 2. јуна 2020. године, те да потези украјинске војске испуњавају услове за коришћење ове врсте наоружања. У овом тексту не наводи се извор, те је нејасно да ли ова анализа представља закључак самог портала.

Аутор: Александар Ивковић