Анализа наратива „Европрајд 2022: Мета анти-западних наратива“

Август 2022.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову месечну анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Европрајд 2022: Мета анти-западних наратива

Европрајд, паневропска манифестација LGBT заједнице, 2022. одржао се у Београду, на основу пријаве коју су организатори, уз подршку Владе, поднели три године раније. Догађај је током лета постао једна од главних политичких тема у јавности. Како се његово одржавање, заказано за другу недељу септембра, приближавало, тако је део медија користио тему за ширење хомофобије и анти-западних наратива.

Током летњих месеци одржано је неколико протестних шетњи („литија“) грађана против одржавања Европрајда, на којима су, између осталих, учествовали представници Српске православне цркве, као и екстремно-десних и про-руских организација. Дана 27. августа председник Србије Александар Вучић најавио је да се шетња у оквиру Европрајда, централна манифестација догађаја, неће одржати због процене Владе Србије да представља безбедносни ризик. Ова најава изазвала је бројне негативне реакције дела опозиције, цивилног друштва и представника Европске уније и Сједињених Држава, а потом и контра-реакције десничарске опозиције, организација и медија.

Недељу дана раније, власник и главни уредник про-владиног таблоида Informer Драган Ј. Вучићевић најавио је у медијима забрану одржавања Европрајда, уз констатацију да за њега није време и да је пласирање те теме у јавност део „специјалног рата“ (против Србије).

Ипак, разлику од већине других случајева, про-владини таблоиди и анти-владини (махом онлајн) десничарски медији овог пута нису подједнаким интензитетом учествовали у ширењу анти-западних наратива. У овом случају, анти-владини извори су предњачили, што се може објаснити тиме да је носиоцима власти приписана одговорност за организовање Европрајда. Према томе, било је тешко очекивати да ће их про-владини таблоиди критиковати поводом тог догађаја.

Међутим, и про-владини медији су, делимично, нашли угао о овој теми који је истовремено Запад представљао у негативном а председника Александра Вучића у позитивном светлу. Informer је 30. августа објавио Вучићеву изјаву о томе да ће одлуке Владе о забрани Европрајда бити поштоване па макар га звали „Бајден, Путин и Зеленски“. Дан касније, државни секретар Сједнињених Америчких Држава Ентони Блинкен је на свом Twitter налогу позвао Србију да омогући одржавање манифестације.

Истог дана, про-владине Večernje novosti објавиле су да опозиција „Прети Вучићу због геј параде“, преносећи текст портала Nova о најавама про-западне опозиције да ће изаћи на улицу на дан за који је заказана Парада поноса без обзира на најављену забрану.

Највећи део наратива о супротстављању Европрајду, међутим, ширили су онлајн десничарски портали, међу којима су били Srbin.info, Slavija.info, Vaseljenska, Iskra и Pravda. Сви ови медији и раније су били препознати као анти-западни, про-руски и извори лажних вести.

Ови портали користили су устаљене нападе на Европрајд и LGBT популацију уопште, служећи се, између осталог, вестима извађеним из контекста. Један од најчешћих напада био је да геј популација угрожава децу и традиционалну породицу. Тако је Srbin.info 17. августа поделио непотписани снимак са друштвених мрежа на којој група деце носи LGBT заставице под насловом „УСКОРО И КОД НАС? Језив снимак дечије геј параде у Канади (ВИДЕО)“. Није пружен никакав контекст овог догађаја. Он није укључивао никакве елементе вређања религије или голотињу, који су иначе чест део напада на LGBT прајдове. Осим тога, никакво укључивање деце у Европрајд у Србији није било нити најављено нити планирано.

Један од ауторских текстова објављених на сајту Slavija.info на ову тему написао је Звездан Ристић, члан десничарског покрета „Љубав вера нада“. Он је, такође, жестоко критиковао Европрајд као напад на породичне вредности.

Ристић се, између осталог, осврнуо на изјаву епископа Српске православне цркве Никанора, који је 13. августа проклео све учеснике Европрајда и премијерку Ану Брнабић. Такође је изјавио да би „употребио оружје да га има“, због чега је невладина организација против њега поднела кривичну пријаву.

„Многи мисле као епископ Никанор али он је изашао први да каже шта већина верника мисли. Немате права да нам угрожавате децу, њихово ментално и физичко здравље као ни њихову свест о томе којој вери припадају и шта та вера проповеда! … Децу вам не дамо! Цркву вам не дамо! Немојте покушавати! Немојте ни размишљати о томе! Србин је одувек био спреман да погине за породицу и веру ако треба!“, написао је Звездан Ристић у свом ауторском тексту.

И други медији су извештавали о догађајима из овог угла. „НАРОД СЕ ОКУПИО: Почела литија за одбрану Србије, породице и деце од LGBT (ФОТО/ВИДЕО)“ гласио је наслов са једне од протестних шетњи, одржане 14. августа, који је објавио портал Pravda.rs.

Ови медији често су истицали бројност окупљених грађана на „литијама“ и наводно неизвештавање про-владиних али и критичних медија о њима, што није одговарало истини, јер су портали и Радио-Телевизије Србије и телевизије N1 известили о њиховом одржавању.

„На литији се окупио огроман број људи, који су блокирали централне београдске улице. Народ шаље јасну поруку: нећемо геј параду и Окупацију Запада! Наравно, режимски медији, али и прозападни ћуте о овом догађају, иако је реч о изузетно масовном скупу“, известио је портал Slavija.info 14. августа. Након најаве Александра Вучића да ће Европрајд бити отказан, Srbin.infо пренео је ту вест под насловом: „УПЛАШИО СЕ НАРОДА Вучић: Отказана Парада поноса у Београду“.

Један од главних напада на Европрајд, такође, био је да је то агенда Запада који приморава Србију да га одржи. У том смислу, овај наратив представља један од најдиректнијих и најјаснијих анти-западних наратива у Србији протеклих месеци.

„Нека не шетају пред нашим очима. Ето им Европске уније па нек шетају“, рекао је, наводно, један од свештеника након „литије“ одржане 14. августа, известиле су Vaseljenske.

Портал Iskra пренео је 14. августа текст протојереја СПЦ Јована Пламенца у којем је он означио „LGBT идеологију“ као део „новопаганског западњачког глобалистичког врједносног система живота, опречног хришћанском“.

„Европрајд у Београду је манифестација силе западњачког глобализма над српским народом који, у огромној већини, својим духовним и културолошким бићем обитава у хришћанском врједносном систему живота“, написао је Пламенац.

Поводом саслушања епископа Никанора у полицији након његове изјаве 13. августа, Srbin.infо је објавио, а пренела Pravda.rs, да „Александар Вучић и глобалистички LGBT тирани које заступа појачавају хајку на владику банатског Никанора и СПЦ“.

„Содомити су се мало заиграли, јер клетва никако не може да буде кривично дело. С друге стране, USAID држи судство, тужилаштво и медије у Србији, па је сваки прогон изводљив. Наравно, уз Вучићев благослов“, написао је раније Никанор, преноси се у овом тексту.

Посебан замах овај наратив је добио након Вучићеве најаве о отказивању Европрајда. Једна од реакција дошла је од стране известиоца за Србију у Европском парламенту Владимира Билчика, који је изјавио да се нада да ће манифестација ипак бити одржана и да ће се у наредним недељама знати јаснија слика. Srbin.info је пренео ову изјаву уз наслов „Ко је узео лову?“ имплицирајући да се очекује промена одлуке као резултат подмићивања. Исти медиј је у негативном тону известио о састанку премијерке Брнабић са посланицама Европског парламента на којем је извештавано о могућности одржавања Европрајда.

Европрајд се, као што се и очекивало, показао као плодно тле за ширење анти-западних вредности и наратива, по већ прилично устаљеним матрицама. Догађај је пре свега представљан као напад на породицу и као „диктат Запада“, првенствено Европске уније, према Србији, у којој се „народ“ противи његовом одржавању.