Анализа лавине лажних и непроверљивих вести

Април 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Ове недеље, сусрећемо се са лавином лажних и непроверљивих вести.

Уместо једне водеће теме, често смо засути гомилом лажних или непроверљивих вести у про-руским и руским медијима, те овог пута пружамо преглед дела таквих вести, изостављајући све уобичајене вести које се баве супериорношћу руског наоружања (ових дана је у фокусу била УПАБ-500 вођена клизећа бомба од 500кг), неминовношћу руске победе у Украјини, и скоре економске пропасти запада.

У овонедељном избору дезинформација са нама познатих портала, и једног попут Webtribune издвајамо наизглед потпуно пројектовану причу о незадовољним и напуштеним војницима 129. бригаде украјинске војске. По пруженим информацијама, ова чета је бачена на линију фронта без наоружања, воде и хране. Ни то није било довољно, већ је наведеној чети остављено тридесет минута да се припреми за борбу са Руским снагама. Као разлог за наведени сценарио, аутори са Webtribune наводе да сва финансијска средства од стране Запада нису довољна за рат са Русијом. У сличном маниру, и Russia Today преноси стање на фронту путем изјаве непознатог цивила. Овај пут, ради се о Украјинском пљачкању сопственог народа. Наиме, у овој изјави се говори о томе да Украјински војници симулирају борбе по градовима и селима у близини Бахмута, а затим пљачкају напуштене куће, отимајући белу технику и остављајући шприцеве за собом.

Овакве изјаве су уобичајене за дезинформационе наративе овог типа. У оба чланка се не наводе веродостојни извори, нити се може ући у траг изјавама цивила, нити постоје документоване изјаве. Након овога, није ни потребно говорити о парадоксалним теоријама и чланцима који долазе са истих портала, и сами себе опонирају говорећи о томе да су руске снаге у потпуности заузеле Бахмут, а након тога да Украјинци пљачкају исти.

У наставку наилазимо на још једну непроверљиву информацију, базирану на изјави руског званичника на окупираној украјинској територији, а у вези измештања технике из ратне зоне. Функционер Запорошке области, Владимир Рогов тврди да Украјинци препродају и транспортују скупу опрему из својих фабрика, те то представља као крађу руске имовине. Дакле, првенствено се не може тврдити да је техника уопште предмет премештања, с обзиром да је тај реон под украјинском контролом, али чак и да јесте, Рогов овде заправо тврди да је неправедно што се Украјинска техника не оставља руским снагама које настоје да је покраду док врше илегалну инвазију на суверену територију Украјине.

Портал Webtribune се у овој недељи доста посветио НАТО-у и њиховим „официрима’’. У складу са тим се и преносе две потпуне дезинформације које се тичу ликвидирања 160 НАТО официра кинжалом, као и одбијањем учествовања у ратним акцијама у Украјини. У првом здању се говори бункеру дубоком 100 метара под земљом, где се налазило 160 НАТО официра који су ликвидирани Кинжал хиперсоничном ракетом. Ова вест јесте маштовита, и вероватно исто толико и непостојећа из следећих разлога: прво, Кинжал ракете поседују камере које бележе видео запис до циљане мете, што овог пута није био случај. Затим, веома је упитно да Кинжал може пенетрирати 100м у дубину земље, и како су уопште руски информатори дошли до броја од 160 официра. Како се уопште дефинише термин официр унутар НАТО? Уколико постоје надлежне позиције, релевантна информација би била она која тачно указује на то ко је настрадао. Идентичан пример се пружа у одвојеном чланку, такође без поузданих извора, а за које одговорно тврди “координатор метроа”. Низ идентичних питања можемо поставити, на које је мало вероватно да је могуће добити одговоре.

Овакве пројекције вести често имају за циљ да подигну визију војне способности руских снага на највиши могући ниво, док се често у реалном стању оне показују супротно. Друго издање анти-НАТО наратива говори о томе да НАТО пилоти одбијају учествовање у акцијама у Украјини. Ово је такође погрешно на неколико нивоа. Првенствено, нешто као што је НАТО пилот не постоји у дословном значењу. Затим, ниједна држава чланица НАТО не шаље своје пилоте у Украјину, нити је било сличног разматрања. На крају, говори се о одлуци Конгреса Сједињених Америчких Држава, а која се тиче НАТО, што је потпуно нетачна информација јер Конгрес нема надлежности над оваквим питањима. Одлуке НАТО се постижу консензусом између држава, Конгрес САД као такав остаје потпуно изопштен из ове сфере доношења одлука.

Допуна ове агенде уобличена је додатним текстом о одлуци САД да повуку подршку Украјини. Као разлог овакве одлуке се наводи неуспех на фронту, и у украјинској контраофанзиви, која иначе није ни почела. Ова одлука би судећи по аутору произвела домино ефекат у Европи, и низ повлачења подршке Украјини. Већ више пута поменути сценарио домино ефекта у руским дезинформационим каналима представља уобичајено место. Међутим, реалност је таква да би подршка Украјина остала непромењена, (независно од администрације у САС) у контексту руске инвазије, упркос разним поменутим теоријама из низа економско политичких разлога.

Преносећи чланак Гардијана, Webtribune креира сопствену одлуку у вези рата у Украјини где се као решење сукоба  издваја потписивање споразума којим ће Украјина одустати од дела своје територије. Гардијан заправо цитира мишљење неколицине новинара, од којих један помиње као потенцијалну опцију потписивање мировног уговора што је далеко од било каквих реалних оквира, а још даље од некакве „одлуке запада“ како Webtribune наводи у наслову. На самом крају се цитира непостојећа вест да је Пентагон саопштио да ће Украјина бити поражена у рату, што се никада није догодило још од почетних анализа из фебруара прошле године.

Слична овој пројекцији долази са портала Russia Today, где се, у наслову, наводи непостојећа изјава заменице шефа Пентагона. У чланку се цитира, а за тим и анализира изјава „У Украјини се спремамо за рат са Кином“. Измишљена изјава је послужила као одскочна даска за читав низ дезинформација који следи у тексту.

Агресивна политика Вашингтона ствара све већи ризик од директног сукоба са Москвом. Ово мишљење износи Владимир Јермаков, званичник Министарства спољних послова Русије. Он наводи да у оваквој атмосфери СТАРТ (споразум о нуклеарном наоружању) има тужну будућност. Оно што са друге стране не помиње нити Јермаков, нити чланак, је да се Руска Федерација на основу одлуке Владимира Путина 21. фебруара 2023. одлучила да прекине своје учешће у програму СТАРТ.

Иако ретко коментаришемо изјаве високих званичника, овај интервју Медведева целокупно заслужује и дубљу анализе. У свом излагању, Медведев се осврће на потенцијалну поделу Украјине између Пољске, Румуније и Мађарске које су годинама вребале да одузму део суверене територије Украјине. Мало је рећи да је бесмислено поредити стање из 18. века са данашњом ситуацијом у Европи. У контексту истог помиње и потенцијално стварање конфедерације између Украјине и Пољске по узору на ону из 16 века. Поводом тога, тврди да је боља опција од уласка Украјине у НАТО и новог светског рата. Наравно Медведева, по обичају у сличним изјавама, не пружа никакве доказе када ово изговара, осим да овакве наративе представља као опште познато стање.

У другом делу свог излагања, Медведев коментарише отцепљење држава САД, тачније Калифорније и Тексаса. Овакве изјаве спадају под домен научне фантастике у датом тренутку, да би закључио своје излагање тврдњом да су све европске државе под потпуном контролом САД. Уколико уопште постоји разлог за његово скакање са теме на тему, евентуално би као одговор послужило то, да Медведев покушава да каже, да и Европа, и поједине Америчке државе настоје да се одвоје од такозване контроле САД. Што се тиче саме независности Тексаса које се помиње у изјави, оно углавном долази од малог броја Републиканаца који су своје незадовољство владавином Демократа генерисали тако што су позвали државно законодавство САД да одобри меру којом би се гласачи изјаснили поводом овог питања. Чак и када би се омогућио изјашњавање, упитно је да ли би то већински било подржано, а уколико би било, то опет остаје предмет Федералних органа који имају закључну реч. Свакако, већ неколико пута је поменуто да би оваква сецесија била нелегална због историјског и правног оквира припајања Тексаса Сједињеним Државама.

За крај смо издвојили чланак Webtribune о Илону Маску. Текст говори о потенцијалној ликвидацији предузетника и милијардера од стране дубоке државе због његових коментара који често разоткривају неолибералну агенду САД.  У контексту овог замишљеног сценарија Олега Метвејчева, посланика народне думе, он би азил потражио у Русији. Често се Маск помиње у дезинформационим токовима јер се његови ставови карактеришу као конзервативни, међутим и као такви они представљају либералне вредности у односу на руски политички и морални компас. Свакако, услед актуелних дешавања често је предмет злоупотребе од стране про-руских медија, па се тако и овај пут, ничим изазвано нашао на месту анти-САД агенде.

Аутори: Ђорђе Терек, Тања Плавшић