Анализа вести „ШОЈГУ УПОЗОРИО УКРАЈИНЦЕ! НАТО војници на КиМ су оболевали од УРАНИЈУМА, чекају вас озбиљне последице!“

Март 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

ШОЈГУ УПОЗОРИО УКРАЈИНЦЕ! „НАТО војници на КиМ су оболевали од УРАНИЈУМА, чекају вас озбиљне последице!“

https://informer.rs/planeta/vesti/780265/ukrajina-osiromaseni-uranijum-kosovo-nato-rusija

Извоз муниције са осиромашеним уранијумом у Украјину је и даље у фокусу и поред великог броја наслова који већ месецима најављују неизбежан и брз слом Украјине, уз најаву распоређивања руског нуклеарног оружја у Белорусију као одговора.

Таблоид Информер, преносећи вести са Тањуга цитира руског министра одбране Сергеја Шојгуа о катастрофалним последицама коришћења муниције са осиромашеним уранијумом за коју је најављено да ће бити испоручена Украјинској војсци заједно са Британским тенковима Челенџер 2.

Поред неоспорне штетности коришћења муниције са осиромашеним уранијумом, никако се не може поредити употреба овакве муниције са последицама употребе класичног нуклеарног наоружања на шта Министар Шојгу упозорава на крају своје изјаве. Ово је још један у низу покушаја Руске Федерације да одговорност за сам сукоб у Украјини али и његову даљу ескалацију оптужи страну која користи сва доступна и легална средства да се брани.

Ова тема је на различите начине обрађена и у другим медијима, на пример портал Факти цитира пензионисаног америчког обавештајца Скота Ритера. Скот износи податке везане за ратно дејство муниције обогаћене осиромашеним уранијумом који нису никаква тајна, иако су наизглед тако представљени у тексту. Као одговор на употребу оваквог наоружања, текст се позива на руског резервног пуковника Игора Коротченка, који сугерише да ово води до употребе нуклеарног наоружања.

Као и на сличним примерима, аутори се труде да злоупотребе, а затим и да релативизују коришћење оружја са осиромашеним уранијумом, са стратешким нуклеарним наоружањем којим Русија прети од самог почетка неуспеха на фронту. Јасно је да употреба нуклеарног оружја спада у засебну категорију наоружања узрокујући неупоредиво озбиљније и катастрофалније последице него било која друга врста оружја.

У следећем чланку, Факти преносе мишљење Олега Карповича које садржи бројне проблематичне и нетачне информације. Наиме, аутор износи тврдње да се иза ове испоруке заправо крије скривени план Сједињених Држава, које настоје да пласирају своје житарице на тржиште Европске Уније. Логичан след питања јесте, на који начин и због чега би САД имале потребу да се такмиче са Украјином у испоруци житарица Европској Унији, а затим на који начин је испланирана саботажа производње житарица Украјине од стране САД.

Одговор на то питање пружа нам наратив по ком Велика Британија у најављеној испоруци оружања ојачаног осиромашеним уранијумом, жели да затрује Украјинску земљу и тиме онеспособи производњу житарица, конкретније пшенице и тиме омогући Сједињеним Државама доминантну позицију за пласирање пшеничних производа. Радиоактивност проузрокована испоруком овог наоружања би оставила трајне поледице по Европу, последично би уследила глад, док би Сједињене Државе из тога профитирале, тврди Олег. Осим што је наведени план логички парадоксалан јер би тиме САД дискредитовале сопствене напоре и инвестиције у Украјини, он такође није тачан када говори о критичној зависности Европе, Блиског Истока и Африке од Украјинске пшенице.

Када причамо о самој производњи, Украјина се заправо налази на седмом месту. На првом месту су земље чланице Европске Уније, а затим и друге попут, Сједињених Држава, Аустралије, Русије, Индије и Кине. Док, када се говори о државама са значајнијим увозом пшенице из Украјине, а које су угрожене у том контексту, издвајамо Египат, Либан и Либију, што указују и студије Тахрир института. Свакако, поменуте државе проналазе решења кроз увоз из алтернативних држава.

Портал Webtribune на ову тему пружа анализу непознатих кинеских аналитичара који испоруку Британског оружја поистовећују са нуклеарним армагедоном. Они наводе да ће испорука оружја са осиромашеним уранијумом учинити да и остале државе постану толерантне по питању радиоактивног наоружања, и да ће тиме, покренути нуклеарни рат, затим и крај цивилизације. Суштински, поменута анализа је покушај стигматизације коришћења свих могућих средстава које су на располагању одбрамбеним снагама Украјине. Компарације са нуклеарним армагедоном и крајем цивилизације су у најмању руку ван реалних оквира.

Оно што може бити индикативно је да сама испорука наоружања може креирати велике проблеме међу већ увелико посрнулим руским трупама, и да као таква може додатно утицати на ток рата и контраофанзиву Украјинских снага. Са друге стране, имајући на уму актуелно премештање стратешког нуклеарног наоружања Руске Федерације у Белорусију, може се рећи да потенцирање овог наратива пружа одређену врсту алибија за наведени потез.

Анализа кинеских стручњака је употпуњена и такозваном теоријом „сломљених прозора“ која имплицира на потенцијално непоштовање међународног ратног права. Наводи се да такво опхођење може резултирати анархичним понашањем на међународној сцени и непоштовањем успостављених правила. С обзиром да је инвазија на суверену државу Украјину од стране Руске Федерације, сама по себи кршење међународног права, овакви аргументи често служе у сврху замене теза. С тим у вези се говори о методологији ратовања, кршењу одређених ратних норми уместо о самом ратном походу Руске Федерације уз поновно поређење муниције са осиромашеним уранијумом и нуклеарног наоружања.

Аутори: Ђорђе Терек, Тања Плавшић