Анализа вести „Хазин: Запад тајно преговара са Путином, све подсећа на пролеће 1945“

Новембар 2022.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Хазин: Запад тајно преговара са Путином, све подсећа на пролеће 1945

https://srbin.info/politika/hazin-zapad-tajno-pregovara-sa-putinom-sve-podseca-na-prolece-1945/

Вест пред нама представља коментар вести објављене на Тhe Wаll Strееt Јournal о наводној тајној комуникацији америчких и руских званичника поводом ситуације у Украјини.

У поднаслову вести аутор наводи „Запад почиње да преговара са Русијом како не би потпуно изгубио, о чему сведочи „цурење” информација о преговорима, пише „Тhе Wаll Strееt Јоurnаl“.

Оригинална вест на поменутом порталу Тhe Wаll Strееt Јоurnаl је јако кратка и наводи да је „највиши саветник председника Бајдена за националну безбедност учествовао последњих месеци у поверљивим разговорима са највишим помоћницима руског председника Владимира Путина у настојању да смањи ризик од ширег сукоба око Украјине и упозори Москву да не користи нуклеарно или друго оружје за масовно уништење“, позивајући се на неименоване званичнике Сједињених Америчких Држава. Такође додаје да је „циљ био да се заштити од ризика од ескалације и да комуникациони канали остану отворени, а не да се разговара о решавању рата у Украјини.“

Дакле, као што можемо да видимо, текст оригиналне вести ничим не наводи на закључак изведен од стране аутора вести да Запад преговара са Русијом како би се спречио пораз у рату у Украјини.

Ове информације  добијене су од неименованих извора, али амерички портал такође наводи да на питање о тајним комуникацијама, званичници ни једне стране нису потврдили ову информацију. Адријен Вотсон, портпаролка Савета за националну безбедност, према наводима портала, изјавила је да „Људи тврде много ствари“ и одбила да даље коментарише док је портпарол Кремља Дмитриј Песков навео да су „англосаксонске новине објављивале бројне лажи“. Вест на порталу Тhe Wоrld Strееt Јоurnаl закључује да „Бела кућа није јавно признала ниједан позив између господина Саливана и ни једног високог руског званичника од марта.“

Ипак, ова вест била је повод за коментарисање од стране економисте Михаила Хазина који је ове наводне, непотврђене преговоре узео као повод за прављење паралеле са ситуацијом с краја Другог светског рата, где се Запад и САД готово по шаблону поистовећује са нацистичком Немачком. Наратив о неонацистичком Западу и томе да спроводи хитлеровсксу политику није нов и од почетка рата у Украјини се провлачи кроз таблоидне медије у Србији.

„Економиста, Михаил Хазин је, коментаришући вест, приметио да га садашње околности подсећају на пролеће 1945. године, када је Немачка покушала да води неформалне преговоре са савезницима, како би спречила потпуни пораз.“ Он говори о томе како се рат заправо води против либералне коалиције које многи желе да се реше и да се то одразило на долазак на власт Бориса Џонсона и Доналда Трампа.

„Сада је почео нови талас ослобођења, коначан. Мислим да ће после Бајденовог одласка 2024. или после Бајденовог импичмента, Сједињене Државе заувек окончати окупацију западног глобалног пројекта, глобалних финансијера либералне идеологије“. Ипак аутор не наводи шта тачно подразумева под глобалним пројектом запада и на који начин је он окупирао свет и представља претњу по исти.

Економиста Хазин у овом тексту даје и прогнозе да ће Европска унија претрпети најјачи ударац и да се можда неће одржати опет не образлажући овај свој став и не наводећи разлоге због којих изводи споменуте прогнозе. „Он је напоменуо да ће најјачи ударац бити задат Европској унији, а ЕУ можда неће преживети овај напад. У овом случају постоје две опције за даља дешавања – ако Немачка задржи своју економију, формираће око себе романо-германско језгро, али ако Немачка падне, центар ће се померити ка јужној Европи и условно новој Аустроугарској.“

Аутор у закључку још једном потврђује паралелу садашње ситуације у Украјини са Другим светским ратом без навођења конкретних примера и ситуација на основу којих ово поређење сматра релевантним и оправданим. „Ти процеси који се дешавају у свету, апсолутно одражавају логику завршетка великог рата. Понашање учесника само по себи, подсећа на понашање учесника почетком 1945. године- тамо је као и овде, постојала губитничка страна, која још није сасвим изгубила, покушавајући да се ухвати за сламку спаса“, закључио је Хазин.

Аутор: Jована Богосављевић