Анализа вести: „Француски потпуковник: Москва има оружје које ће искључити све телефоне и интернет у свету!”

Март 2024.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Француски потпуковник: Москва има оружје које ће искључити све телефоне и интернет у свету!

https://webtribune.rs/francuski-potpukovnik-moskva-ima-oruzje-koje-ce-iskljuciti-sve-telefone-i-internet-u-svetu/#

Пензионисани потпуковник ваздухопловства из Француске је изнео смелу тврдњу о новом руском оружју које има моћ да искључи интернет у целом свету. Проруски портал Webtribune преноси у целости текст потпуковника Jacques Guillemain, који је и колумниста француског портала Riposte Laique.

Он у свом тексту говори да су Руси двадесет година испред Запада у високотехнолошкој трци у наоружању. Своју изјаву поткрепљује догађајима из прошлости, односно свемирском трком у наоружању током Хладног рата и лансирању првог вештачког сателита у свемир од стране Совјетског Савеза, где наравно не спомиње успехе Сједињених Америчких Држава, попут чувене мисије Apollo 11 (прво слетање човека на Месец) нити модерна достигнућа. Ако узмемо у обзир да је и сам председник Русије, свој недавни интервју базирао на историјским лекцијама, а не на објективним разлозима, не можемо очекивати другачије од проруских колумниста.

Jacques у својој колумни наводи да је „Обавештајни комитет Представничког дома, известио о озбиљној претњи националној безбедности САД“ и да је та претња заправо руско „оружје, познато као нуклеарни електромагнетни пулс, способно да створи импулс електромагнетне енергије који може да онеспособи сателите у орбити“. Чак и да је истина да Русија поседује такво оружје, електромагнетни пулс није селективан, те Русија не би могла да таргетира само САД, већ би употреба поменутог оружја погодила поред њених сателита и сателитску мрежу Русији блиских савезнике попут Кине, а штету би трпеле и земље глобалног југа. С обзиром да француски колумниста у тексту наводи да је Русија „лидер глобалног југа“, тешко да би такав потез Русији донео дугорочне користи.

У тексту се наводи да „пентагонски јастребови жању оно што су посејали“, јер је требало да склопе мир са Русијом после Хладног рата, а не да шире НАТО на Исток и раде на распарчавању Русије. У овом случају једно не искључује друго, пошто не постоји никакав споразум који забрањује ширење Северноатланског савеза, а Запад је дуго времена, све до инвазије Крима 2014. године, улагао озбиљне напоре да, економски и политички, приближи Русију Западу – о чему сведоче бројни заједнички пројекти и економска улагања. Француски потпуковник у тексту покушава да Русији да легитимитет за употребу оваквог оружја, међутим нема правне основе за то. Заправо би Русија била та која би прекршила „Уговор о принципима из 1967. који регулишу активности држава у истраживању и коришћењу свемира“, како поручују званичници из Бајденове администрације.

Jacques Guillemain даље наводи да су САД спремале Рат у Украјини како би распарчале Русију и могле слободно да пљачкају њено богатство. Није јасно на којим доказима је утемељена ова изјава, поготово што је сада већ целом свету познато да је рат у Украјини, почео руском инвазијом на Украјину. Ако је неко имао циљ да распарча неку државу, то је свакако Руска Федерација, а не Сједињене Америчке Државе.

У даљем тексту се наводе разни дезинформациони наративи који јасно осликавају циљеве руске пропаганде. Читајући последњи део овог текста је као да читамо свакодневне наслове у проруским порталима, који поручују: да су санкције ЕУ упропастиле Европу, а не Русију; да Русија из рата излази као победник; да руска економија никада није била у бољем стању; да се украјинска контраофанзива завршила масакром достојним Првог светског рата…

Осим сензационализма и ниједног доказа који би могао да поткрепи ове тврдње, колумниста назива све људе који сматрају да ће Путин да изгуби, идиотима. Уз то, говори да су ово „суморни резултати овог данашњег рата који исисава крв из украјинског народа искључиво зарад америчких интереса“. Суморни резултати овог рата су пре проруски медији који обликују стварност помоћу нетачних и неповерљивих информација, баш попут овог текста пензионисаног француског потпуковника.

Аутор: Наташа Станојевић