Анализа вести „Уједињење Србије и Русије!? Москва каже „ДА“! Дума: До тога може доћи после референдума који Руска Федерација сматра неопходним, ево зашто“

Децембар 2022.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Уједињење Србије и Русије!? Москва каже „ДА“! Дума: До тога може доћи после референдума који Руска Федерација сматра неопходним, ево зашто

https://informer.rs/vesti/politika/755949/rusija-srbija-ruska-duma-referendum-ujedinjenje

Вест са руског „Говорит Москва“ да заменик председника Комитета Државне думе за међународне послова Алексеј Чепа који је рекао да би Србија и Русија могле да се уједине после референдума. Ова вест нашла се као ударна на готово свим проруским и провладиним медијима у Србији.

Како пише Раскрикавање, ради се о интервјуу Чепе за московски радио „Говорит Москва“ у ком он „промишља“ могућност припајања Србије Русији, а који су домаћи медији пренели. Он је рекао да не зна колико је таква могућност реална, али да би у таквом случају одлука била на грађанима Србије и о њој би морало да се одлучује на референдуму, како после нико не би могао да каже да је реч о руској окупацији.

 

Чепа је о овоме говорио у контексту геополитичких притисака којима је Србија изложена због неувођења санкција Русији, због чега сматра да би Русија у крајњем случају, Србију могла да „припоји“ како би је заштитила.

Додао је и да ће Русија пружити Србији подршку „у сваком случају“ јер је у питању пријатељска земља, те да се нада да ће Србија успети да се „избори са провокацијама“.То што је Чепа у истом том интервјуу рекао да није сигуран колико је таква могућност реална, није била вест за српске таблоиде.

Иначе, велики број руских портала је такође пренео ову произвољну изјаву руског посланика, а многи од њих имају сличне нетачне тврдње у насловима који сугеришу да је реч о званичној иницијативе Русије – неки пишу да је у Думу „почело да се прича о припајању Србије“, да је Дума „одредила услове за припајање Србије“, да је Дума „предложила“ ову идеју, или чак да је „усвојила“.

Ради се о произвољној изјави руског посланика, а велики број српских мејнстрим медија али и проруских портала пренео је ову вест као да се ради о званичној одлуци руске Думе да Србију припоји Русији. Зато су ови текстови класичан пример манипулисања чињеницама, а уједно и „кликбејт“ садржај који привуче огроман број читалаца.

Аутор: Софија Поповић