Анализа вести „Украјина ће изгубити: Аналитичар тврди – Затворио се прозор који је омогућавао нагодбу“

Март 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Украјина ће изгубити: Аналитичар тврди – Затворио се прозор који је омогућавао нагодбу

https://www.novosti.rs/c/planeta/svet/1212676/rat-ukrajini-ukrajina-rat-ruska-armija-ukrajinska-vojska

„Интернетом кружи идеја да ће тренутни сукоб у Украјини остати статичан рат исцрпљивања који ће искварити руску војску. Па шта ако десеткује украјинско друштво и искорени већину њеног становништва. Барем ће се страшна руска ратна машина зауставити на пољима убијања Украјине“, почетак је текста објављеног на сајту дневног листа Вечерње новости, у ком се преноси Asia Times -а. У тексту амерички аналитичари коментаришу стање рата у Украјини. Доминантан наратив је да је Украјина, знатно слабија од Русије, у „хаосу из ког не може да се извуче“.

Према оцени Данијела Дејвиса, губици које је украјинска војска претрпела у „узалудном покушају“ да задржи контролу над Бахмутом довели су до озбиљног смањења офанзивних способности Украјине, „за које је мало вероватно да ће се ускоро обновити“.

Новости наводе да је коментатор Asia Times -а Стивен Брајен „тачно оценио“ да, пошто се украјинска позиција у Бахмуту „урушава пред руском офанзивом“, Кијев „планира“ напад на Крим, који контролише Русија.

„Чак и при пуном капацитету, Украјинцима би било тешко да заузму овај регион под контролом Русије. У садашњим условима, сваки покушај Украјине да нападне Крим резултираће тоталном катастрофом за Запад“.

У тексту се сугерише да сва дешавања на фронту иду искључиво у корист Русије, који и чак и „време имају на својој страни“. Зато Москва не мора ни о чему да преговара, јер се „Украјина повлачи, а мало је вероватно да ће њене снаге ускоро моћи да покрену ефикасну офанзиву“.

Те недеље и други портали објављивали су изјаве различитих америчких аналитичара и бивших званичника које говоре да је Украјина „већ мртва“.  Тако Спутник Србија преноси став бившег саветника Пентагона, пуковника Дагласа Макгрегора, да је „Украјина већ претрпела крах као држава“.

И сајт Факти.орг, преноси анализу америчког листа National Review да ће Русија и Америка поделити Украјину, онда када она постане „слаба и исцрпљена“. Преноси се процена да би заузимање Крима било прескупо јер би за такве велике операција била потребна „огромна количина опреме и муниције, а у и у том случају, тешко да би била успешна без моћне ваздушне подршке“.

Сви споменути текстови не садрже конкретна поткрепљења за тврдње да је Русија у огромној предности на терену, као и да је Украјина знатно слабија. Чињеницом да се за овакве тврдње користе изјаве америчких аналитичара сугеришу да и запад постаје свестан да је Русија у великој предности.

Аутор: Софија Поповић