Анализа вести „Украјина напала Русију“

Фебруар 2022.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

ШОК! УКРАЈИНА НАПАЛА РУСИЈУ, КИЈЕВ ГРАНАТИРАО НАСЕЉЕ НА ТЕРОТОРИЈИ РФ?! Москва испитује одакле је пуцано – СВИ СТРЕПЕ, ШТА ЋЕ ПУТИНОВИ ИСТРАЖИОЦИ УТВРДИТИ!

https://informer.rs/planeta/vesti/679077/rusija-ukrajina-granatiranje-opasno-odgovor

У јеку тензија између Руске Федерације и Украјине, таблоид Информер објавио је вест да је Украјина напала Русију. Ова вест, која је нетачног садржаја, била је на насловној страни штампане верзије поменутог таблоида, а пар дана након објаве, Русија је извршила агресију на Украјину.

Главни наслов гласио је „Украјина напала Русију“, док је наднаслов обавештавао читаоце да „Америка гура свет у хаос“. Тек на самом дну странице стајала је вест која је у већини светских медија била главна – да је председник Русије Владимир Путин претходне вечери прогласио признање Народних Република Доњецк и Луганск.

„Украјина је јуче напала Русију! Руска војска убила је петоро украјинских војника који су у два оклопна возила покушали да пређу границу… Истовремено, Кијев је покренуо огромну офанзиву на Донбас, гађајући цивилне циљеве, међу којима школе и болнице, али и главни водовод, електричне мреже, и друге инфраструктурне циљеве“, известио је Информер у штампаном броју, док се на порталу наводе врло прецизни детаљи о месту и времену напада: „Експлозија је одјекнула километар од државне границе са Украјином око четири сата ујутру, три стотине метара од једне од кућа у селу Митјакинскаја – Тарасовски округ.“

Будући да је украјинска Влада негирала наводе о извршеном нападу на Русију, а ова информација у Руски медијима није пропраћена коментарима званичника или било каквим проверљивим подацима, јасно је да се ради о измишљеном догађају. Детаљи у извештавању о догађају који се није десио има за циљ да код читаоца створи утисак о тачности и истинитости информација без потребе да их проверава. Ова прича је такође поменута у BBC-јевом извештају о догађајима дан раније као пример руских дезинформација. „Нема доказа који би сугерисали да се било која од ових ствари догодила, али званичници су приморани да негирају сваку тврдњу, без обзира колико апсурдна или мало вероватна“, написао је дописник BBC-ја Пол Адамс 21. фебруара.

Влада Украјине демантовала је вести о нападу и извештаје назвала измишљеним, што је Информер, у виду кратке информације пред крај чланка у штампаној верзији поделио, док се на порталу даје само информација да оружане снаге Украјине нису коментарисале оптужбе.

Овакве вести и сензационалистички приступ у писању доприносе ширењу наратива да Русија води оправдани, одбрамбени рат против нациста који угрожавају њену и безбедност њеног становништва годинама уназад. Вест у листу Данас показује да је овај наратив о Русији која се брани од украјинских нациста дубоко укорењен међу појединим грађанима Србије.

Аутор: Александар Ивковић