Анализа вести „УКРАЈИНА ВИШЕ НЕ ПОСТОЈИ! Украјински политичар који је побегао пред нацистима: Захвалан сам руским властима“

Јануар 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

„УКРАЈИНА ВИШЕ НЕ ПОСТОЈИ!“ Украјински политичар који је побегао пред нацистима: Захвалан сам руским властима

https://www.alo.rs/ukrajina/vesti/718971/ukrajinski-politicar-koji-je-pobegao-pred-nacistima-zahvalan-sam-ruskim-vlastima/vest

Портал дневног листа Ало објавио је интервју украјинског политичара Виктора Медведчука који је говорио о ситуацији у Украјини за руску телевизију Russia Тoday (РТ). Он тврди да жели да се увери да постоји „друга Украјина, која се не слаже са политиком неонацизма коју води Зеленски“, али да је то Украјина у којој он не може да каже своје мишљење.

У интервјуу Медведчук тврди да је украјински народ данас једино ујединио у антируској хистерији и „пећинској русофобији“, али да на територији Украјине живи много људи који никада нису подржавали лоше односе Украјине и Русије, „али да се плаше да о томе јавно говоре“.

„Постоје људи који се противе политици Зеленског, то је друга Украјина која мора да се чује. Ако људи који верују у другу Украјину, могу да уједине и кажу: Ако људи који верују у другу Украјину, могу да се уједине и кажу: да, напустили смо Украјину, али ми смо Украјинци и желимо да размишљамо о будућности Украјинаца … Ниједан од ових захтева данас не одговара статусу који Украјина заправо има. Престала је да буде независна и суверена, јер је од 2014. године потпуно прешла под спољну политику Запада, САД и Британије. Она данас није правна држава“, рекао је Медведчук.

У кратком опису Медведчукове биографије, Ало.рс пише да је он један од опозиционара  председнику Украјине Володимиру Зеленском и бивши председник проруске партија „Опозициона платформа – за живот“. Портал наводи да је Медведчук провео шест месеци у украјинском затвору док није у септембру прошле године ослобођен у размени заробљеника.

Ало.рс тврди да је ухапшен због својих ставова према председнику и политици Украјине, не наводећи историју корупционашких афера и веза са руским властима од раније. Лист представља овог украјинског политичара као „жртву нацистичког режима у Украјини“. Актери попут њега често су у српским медијима широко промовисани, јер се уклапају у наратив да је Русија покренула „специјалну војну операцију“ као одговор на нацизам у Кијеву.  Случајно или не, Ало не спомиње бројне корупционашке афере због чега је овај политичар заправо контроверзна личност у Украјини.

Он је политичку каријеру започео деведесетих година као посланик у украјинском парламенту. Најпре је био члан Социјалдемократске партије Украјине. Током своје каријере, био је умешан у разне контроверзе, укључујући оптужбе за корупцију и везе са руским председником Владимиром Путином.

Још пре руске инвазије на Украјину, у фебруару 2021. године, украјинска влада га је санкционисала због финансирања тероризма и помагања руских војних активности у Украјини. Украјинска влада пронашла је доказе да Виктор Медведчук финансира сепаратистичке побуњенике у региону Донбаса, што је он негирао а санкција власти називао политички мотивисаним. Он је оптужен да је користио свој политички и медијски утицај за промоцију интереса Русије у Украјини. Још до 2014. године када је Русија заузела Крим гласно је подржавао тај потез и залагао се за ближе везе две државе. Такође, био је критичар прозападне политике Украјине и позивао је на федерализацију земље која би дала више моћи државним регионима.

Када је у питању корупција, 2005. године оптужен је за проневеру милиона долара из украјинске гасне компаније „Нафтогас“ док је био на њеном челу. Такође, 2008. године оптужен је због незаконите приватизације државне рафинерије нафте у Украјини, што је довело до губитака за Украјину од преко милијарду долара. Овај случај је поново стављен под истрагу 2020. године, а Медведчук је такође оптужен да користи своју медијску империју за личну корист и промовисање политичке агенде. Он је власник неколико телевизијских канала и медија у Украјини, за које се сматра да су пристрасно извештавају и промовишу проруске ставове.