Анализа вести: „Укинули смо сва правила ратовања, наши војници неће одговарати на војном суду!“

Октобар 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Укинули смо сва правила ратовања, наши војници неће одговарати на војном суду!

https://srbin.info/svet/ukinuli-smo-sva-pravila-ratovanja-nasi-vojnici-nece-odgovarati-na-vojnom-sudu/

Поред великог броја непроверљивих вести о успесима руске војске у Украјини и веома блиској победи Русије, као и великог броја чланака посвећених Путину и уобичајеним анти-западним наративима, ова недеља је посебна и због сукоба у појасу Газе који је почео 7. октобра масовним гранатирањем Израела од снага Хамаса. Велики број лажних вести се појавио са обе стране у сукобу али се у српским медијима истиче вест о изјави министра одбране Израела које је потпуно измишљена.

У поменутом тексту се говори о непостојећој изјави везаној за непоштовање правила ратовања где је министар Јаов Галан наговестио да неће бити одговорности за поступке израелске војске. То укључује вршење геноцида и различите врсте ратних злочина, наводи се у тексту. У наставку се ова изјава затим пореди са нацистичким лидерима, Адолфом Хитлером и Анте Готовином, објашњавајући да чак ни они нису јавно најављивали ратне злочине.

Ова вест је оповргнута и од стране програма за откривање дезинформација Myth Detector, у ком се наводи да је цитат који се приписује Јоаву Галанту измишљен. Израелски министар одбране је у обраћању емитованом 10. октобра рекао да је Израел прешао у пуну офанзиву и да ће променити реалност у појасу Газе, а никада није поменуо укидање правила ратовања и потпуно ослобађање од одговорности израелске војске.

Сличне дезинформације преноси и портал Правда, причом да су припадници Хамаса параглајдерима ушли до 40км у дубину Израела све до базе Тсалим, након које су извршили нападе. Ово је наравно, још једна вест која одудара од реалних збивања и чињеница. Параглајдери јесу коришћени од стране припадника Хамаса, међутим не и за овакве нападе у дубину територије.

По узору на чланак из ПравдеSrbin.info преноси вест да је дошло до самог бомбардовања Јерусалима у ком је погођена џамија са муслиманским становништвом. Још једна у низу измишљених вести, у којој се такође наводи да се у Јерусалиму води грађански рат између војске и палестинског становништва. Ниједна од наведених информација није поткрепљена изворима већ старим снимцима који служе за ширење дезинформација.

У наставку демонизације Запада и Израела, издваја се вест Форум Исток портала, о томе да јединице страних плаћеника из Украјине напуштају Украјину и селе се у Израел. Ову тврдњу изнео је директор руског ФСБ, Александар Бортников, рекавши да се против Русије у Украјини боре припадници 13 приватних војних компанија, а наводно су потврдили украјински медији који су додали да се те групације сада премештају у Израел где ће водити битке са Хамасом.

Следећа вест која је од‌јекнула је пренета од стране Б92, о сумњивом нападу израелске војске на цивиле. Наводно је израелска војска отворила паљбу на цивиле у колима у току обрачуна са терористима који су се довезли из Газе, међутим на самом снимку који је објављен на порталу Б92 то није случај. Остаје да се види на који су тачно напад сугерисали у редакцији Б92 портала.

Портал Webtribune у свом стилу преноси текст који говори о томе да је Израел створио Хамас као изговор за рат против Палестинаца. Овај чланак поткрепљен је мишљењем Хенрија Ливингстона који пише за независне медије у Сједињеним Државама. Иако се не помиње ко је тачно Хенри Ливингстон, његово мишљење је да је Израел креирао вештачког непријатеља како никада не би дошло до мировних процеса, наводећи да је то у интересу десничара у Израелу који одавно планирају ширење израелских граница.

Са друге стране, Russia Today објавио је чланак  под насловом „НАТО оружје испоручено Кијеву може бити употребљено против Израела“.

Наиме, саветник шефа ДНР (Доњецке Народне Републике) Јан Гагин тврди да је Израел у Украјину пребацио оружје, које је наводно препродато терористима широм света. Како тврди Гагин ово оружје је на крају коришћено против израелских војника. Он упозорава да би ова шема препродаје оружја потенцијално могла да снабдева друге радикалне организације у Европи и Сједињеним Државама. Као и у многим претходним дезинформационим наративима, руска методологија ширења дезинформација се у овом контексту узда у креирање сумњи и скептицизма међу евро-атлантским партнерима по питању наоружања.

Аутор: Ђорђе Терек