Анализа вести: „Ударно! Француска улази у рат: Војска се распоређује на граници Румуније и Украјине”

Март 2024.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Ударно! Француска улази у рат: Војска се распоређује на граници Румуније и Украјине

https://informer.rs/planeta/vesti/885462/francuska-rusija-rat

Од када је одржан самит европских лидера у Паризу око наставка војне помоћи Украјини, где је француски председник Емануел Макрон изјавио да се разговарало о слању НАТО трупа у Украјину, про-руски медији не престају да шире дезинформације и страх међу грађанима.

Томе сведочи вест на порталу Информер, да је француска војска послала пукове војске у Румунију, као припрему за распоређивање француских трупа у Украјини и деловање против руске војске у Одеси. Наводи се да је на границу Украјине послата јединица 2nd Foreign Infantry Regiment Nîmes, пук француске Легије странаца. Информер је ову вест пренео од француског портала France News 24. Оно што је занимљиво је да оваква вест не постоји на порталу France News 24, поготово не у форми наслова – „Француска улази у рат“.

Јасно је да се медији служе оваквим насловима у циљу изазивања страха и анксиозности код читалаца. Француски председник Емануел Макрон јесте рекао да је безбедност Европе у питању када је реч о рату у Украјини, што је дало повода за интерпретацију изјаве француског званичника свим про-руским медијима. Такође је рекао да Француска не сме да дозволи да Русија победи, али исто тако је изјавио да Француска неће преузети иницијативу у овом рату.

Информер преноси како би сукоб убрзо могао да поприми међународну димензију, уласком француске војске у рат, што је јако проблематично предвиђање, с обзиром да се до сада причало само о слању војне помоћи Украјини, али не и војске. Међутим, узећи у обзир све лажне вести на ову тему, нема сумње да ће се вести о уласку Француске, као и других држава попут УСА и Немачке, у руско-украјински рат наставити.

Претње из Кремља нису изостале ни овог пута, те је Захарова поручила Макрону да сви знају како се завршавају покушаји стране интервенције и да треба поново пажљиво да прочита уџбенике из историје. Сада је већ познато да руски званичници ништа не воле толико као да се присећају догађаја из прошлих векова, као што смо имали прилику да чујемо из Путиновог интервјуа са Такером Карлсоном. Захарова је подсетила на поход Наполеона Бонапарте на Русију 1812. и боравка руске војске у Паризу 1814. године и тиме поручила Макрону да сумња да ће улазак Француске у рат бити успешан за Париз.

Постојећем наративу се придружује и тврдња руског геополитичара Леонида Савина, да се НАТО припрема за рат са Русијом. Како преноси РТ Балкан, „имајући у виду бројне маневре НАТО-а и убрзану војну модернизацију, као и Макронове изјаве о слању трупа у Украјину, које су се појавиле као нека врста теста, изгледа да САД и стратези Алијансе планирају непромишљену војну авантуру против Русије“.

РТ наводи да се НАТО вежбе одвијају у арктичким условима, а да треба да омогуће интеграцију нордијских земаља из НАТО-а и да ојачају оперативну сарадњу земаља северне Европе, те да су НАТО војници обучавани за заштиту од промрзлина или спасавања на леду. Поред тога, војне вежбе су ставиле „акценат на електронско ратовање и на отпорност командних места, што је последица ефикасности руских снага у Украјини.“

Како преноси РТ, „Све то указује да се НАТО припрема за рат против Русије“. Није јасно како уобичајена активност војног савеза која се огледа у војним вежбама, указује на могући рат са Русијом. НАТО обучава своје војнике за све временске околности, а узећи у обзир да је сајбер ратовање већ постало нова димензија сукоба, разумљиво је да НАТО припрема своје особље у складу са новим околностима.

Ове дезинформације су подстакле медије и на обрнути сценарио. Тако се на порталима Курир и Srbin.info могу наћи вести под насловом: „Русија се спрема за Велики рат са НАТО у 2026-ој! Ово су мете“. Анализа из немачких обавештајних кругова наводи да би руски председник Владимир Путин могао да нападне делове НАТО-а од 2026. и да ће се то можда десити и брже с обзиром на то да је Русија прешла на ратну економију и да је производња наоружања у замаху. За сада не постоје никакве индикације да би могло да дође до сукоба између НАТО пакта и Русије. А поменуте вести иза свог уочљивог наслова о могућем обрачуну, крију наративе о супериорности руског оружја и јаке руске економије, за које, такође, не износе никакве доказе.

Аутор: Наташа Станојевић