Анализа вести: „УДАРНО: Украјина ће бити подељена, преформатисана, Зеленски склоњен а ултиматум Москве испуњен“

Новембар 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

УДАРНО: Украјина ће бити подељена, преформатисана, Зеленски склоњен а ултиматум Москве испуњен

https://webtribune.rs/udarno-ukrajina-ce-biti-podeljena-preformatisana-zelenski-sklonjen-a-ultimatum-moskve-ispunjen/

Ове недеље у склопу наших анализа издвајамо изјаву украјинског бизнисмена Андреја Палчевског, која је у скоро идентичној форми објављена на десетинама про-руских портала и оглашивача. Оно што чини ову појаву интересантном је чињеница да поменута изјава Палчевског, којој је веома компликовано ући у траг (претпостављамо да је изјављена у некој емисији уживо или на радију), истовремено постаје званична вест, а не мишљење, и стиче домет у целом про-руском медијском простору. Иако Палчевески не важи за особу од јавног значаја, нити је као такав изнео документа или доказе коју би скренули пажњу медија, његове изјаве постају ударни наслови и темељ за даљу употребу дезинформација.

У самом тексту који је скоро идентично пренет на порталима WebtribuneИнформерИнтермагазин и Србин.инфо, под насловом „Украјина ће бити подељена, преформатисана, Зеленски склоњен а ултиматум Москве испуњен“ говори се о плановима САД које настоје да поделе Украјину на два дела (дуж реке Дњепар). Даље се помиње, да с обзиром да Зеленски није погодан за потписивање споразума са Русијом и предају територија, он ће бити замењен новим председником који ће испунити оно што су САД зацртале. Нови председник ће „потписати споразум о прекиду ватре, зауставиће рат, договориће се и убедити Украјинце, да нема ништа лоше што су већ изгубили 23% територије и што ће изгубити још пар“, помиње Палчевски. Уосталом, пристаће да Украјину реорганизује на захтев Русије на нов начин. На крају крајева, Русија неће стати“.

У одређеним случајевима које смо анализирали у претходним чланцима, спекулисало би се непровереним доказима, или процурелим папирима који такође спадају у домене ирелевантних извора. Међутим, овај пут не пружа се као предмет дебате апсолутно ништа осим изјаве украјинског бизнисмена, с тим у вези ни нема потребе за оповргавањем чињеница или представљањем кредибилних извора. Напоменућемо само да у оквиру дела текста у ком се говори да САД ограничавају слање наоружања, и да нису  пружиле подршку Украјини као Израелу, Палчевски фактички греши, што је веома лако проверљиво. САД су обезбедиле преко 44 милијарде долара помоћи од почетка руске инвазије започете 24. Фебруара 2022.

Целокупна изјава остаје у домену личног мишљења Палчевског, док остаје веома индикативно то што се про-руски медији користе овом изјавом у већини својих пропагандних гласила.

Тумачења могу бити различита, попут представљања Сједињених Држава као експлоататора украјинског народа (иако Русија врши инвазију над сувереном државом), или просто, руска надмоћ над Украјином. Свакако, ова тумачења ни нису предмет дискусије већ како ова изјава служи у руске пропагандне и дезинформационе сврхе.

Једна од порука је да колективни Запад прихвата пораз Украјине. Погрешним представљањем чињеница и пласирањем мишљења Палчевског,  про-руски дезинформациони канали покушавају да искриве стварност. Ово је још један покушај да се подршка Украјини прикаже као изгубљен случај и да се западне силе прикажу као да се спремају да напусте Украјину, што се и сугерише у тексту.

Уз то, можемо претпоставити и да ће се реторика ултиматума наставити, чиме се Русија ставља у положај оног који одређује услове, и представља неки вид победника инвазије.

Аутор: Ђорђе Терек