Анализа вести: „Тексас против инвазије: Да се ово дешава у Русији, западни медији би брујали да се та земља распада“

Јануар 2024.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Тексас против инвазије: Да се ово дешава у Русији, западни медији би брујали да се та земља распада

https://sputnikportal.rs/20240128/teksas-protiv-invazije-da-se-ovo-desava-u-rusiji-zapadni-mediji-bi-brujali-da-se-ta-zemlja-raspada–1166973033.html

Последњу недељу јануара у проруским медијима обележиле су вести о дешавањима у Тексасу, које су описане као грађански рат у Сједињеним Америчким Државама. „Гори Америка“, „Тексас прогласио ратно стање“, „Три Бајденове грешке довеле до рата у Америци“ – само су неки од наслова који се могу видети у овим медијима.

Како исправно пише Спутњик Србија, проблем између Тексаса и федералних власти у САД настао је када је тексашка Национална гарда преузела контролу над делом границе са Мексиком од федералне Граничне патроле. Гувернер Тексаса позвао се на члан америчког устава према чијим одредбама има право да прогласи страну инвазију, услед навале нелегалних миграната. Међутим, амерички врховни суд одлучио је да тексашке власти морају да омогуће федералној Граничној служби приступ граници, која би могла да уклони ограду са границе.

Саопштење републиканских гувернера из 25 америчких држава у ком оптужују Белу кућу и америчког председника за неспремност да заштите јужну границу земље, за Спутњик је доказ о још једној подели у већ подељеном америчком друштву.

„Док Греха Абота подржавају сви републикански гувернери, указујући на проблем масовне илегалне имиграције у САД, дотле је федерална влада помогнута демократским гувернерима и мејнстрим медијима. Уз то, помиње се, као и пред Грађански рат, питање права држава, односно до ког нивоа сежу надлежности централне владе у односу на федералне јединице“, пише Спутњик.

У овим дешавањима Спутњик види „почетак краја“ Америке која је централизовала власти унутар САД, док је паралелно градила „глобалну империју на спољнополитичком плану“.

„Међутим, изградња глобалне империје подрива демократске институције код куће, исто као што нивелизација одлучивања и њена централизација у Вашингтону потпомаже империјални пројекат. Зато би ограничавање ауторитета федералних власти било добро и за Америку и за свет“, наводи саговорник Спутњика. Саговорник још пореди то са оним што САД раде у БиХ.

„То је у неку руку упоредиво и са оним што покушавају да ураде у БиХ, премда тамо то раде у далеко разобличенијем и далеко грубљем облику. Али, суштина је да теже промени уставног поретка у корист централизоване власти, а на штету овлашћења локалних управа – у случају БиХ ентитета, у случају Америке, савезних држава“, додаје се у тексту.

Кроз читав текст преовладава манипулативан наратив како медији не смеју да извештавају о овој теми и распаду унутар САД, док би да се слична ситуација десила у Русији исти ти медији пропагандистички извештавали да се Русија распада. Ипак, спор око контроле границе и овлашћења у домену имиграционе политике између власти Тексаса и савезне владе САД је питање које, у различитим облицима, датира још од 2021. године и коме су медији и до сада посвећивали значајну пажњу. Првенствено, ради се о важним тумачењима уставних овлашћења централне власти и савезних држава САД и разграничењу надлежности.

У поларизованој атмосфери америчке политике, имиграција, исправно препозната као један од дугорочних ризика за САД, јесте међу централним темама. Међутим, битно је нагласити да су се од 2021. године до данас потези и реторика тексашких републиканских власти мењали, у зависности од изборних околности. Тако је гувернер Тексаса Грег Абот одбацивао употребу термина „инвазије“ миграната на јужну границу после „међуизбора“ 2022. године, али се у новим околностима изборне кампање и под локалним притисцима поново позвао на дату „правну теорију“ у оправдавању активности тексашке Националне гарде.

Док се званичници Тексаса позивају на овлашћења која наводно гарантује Устав, и гувернер Абот и локалне власти истичу да ће поштовати одлуке Врховног суда САД. Стога, неутемељене су тврдње про-руски орјентисаних да је у Тексасу проглашено „ратно стање“ или да Сједињене Државе иду „ка грађанском рату.“

Чињеница је, такође, да се преувеличавање ситуације око контроле границе и актуелизованог спора Тексаса и Владе САД преузима и из конзервативних америчких медија, блиских републиканској партији и бившем председнику Трампу, који настоје да капитализују на овом питању и граде своју кампању за новембарске председничке изборе на супротстављању Бајденовој администрацији.

Аутор: Софија Поповић