Анализа вести „Тако се прави хорда!“

Мај 2022.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Тако се прави хорда! Нова Западна дефиниција предаје: „Евакуација на непријатељску територију“

https://rs.sputniknews.com/20220518/tako-se-pravi-horda-nova-zapadna-definicija-predaje-evakuacija-na-neprijateljsku-teritoriju—1137484297.html

Од почетка рата у Украјини доминантан наратив који намеће кроз своја питања српски огранак руски медиј Спутник, а што касније преноси велики број домаћих медија, је да Европа пуца под притиском Русије, а да иза свега тога стоји Америка.

У тексту се наводи да је „Запад показао потпуну равнодушности према истини“ и да данашње друштво, у контексту рата у Украјини, жели да сведе на ниво хорде. Повод за писање Спутника су напори украјинске војске да се спасу последњи браниоци који су остали у челичани Азовстал у разореном граду Мариоупољу.

Како је саопштио украјински генералштаб, борци су „завршили своју мисију“ и нема начина да се ослободи спорна челичана војним путем. Како је саопштено, евакуација значи крај „најдуже и најкрвавије битке у ово рату и значајан пораз за Украјину“.

Без обзира на то што су украјинске власти евакуацију остатка преживелих дефинисали као свој пораз, Спутник Србија пише о евакуацији као још једној пропаганди Запада. Главни наратив текста је да запад употребом речи евакуација жели да прикаже да Украјина крије свој пораз.

Тако Спутник Србија пише да је реч о „потпуној равнодушности према истини, чињеницама и елементарној логици“.

„Западна пропаганда конструише своју реалност по принципима популарне културе, до те мере да такозване хероје украјинског отпора представља по оним кодовима и обрасцима према којима се праве холивудски филмови. Тако да међу херојима имамо квоте жена, мањинских заједница, нарочито ЛГБТ заједнице“, пише Спутник Србија.

Даље се наставља да су вест о евакуацији из Азовстала српски медији преузели некритички, а да те вести прати фотографија са потписом да украјинска војска спроводи евакуацију док се на „фотографији јасно види да је на челу поворке аутобуса борно возило на коме је слово З“.

„А то није грешка него потпуна равнодушност према истини, којом се новоговор доводи до врхунца, уз коришћење елемената популарне културе, односно индустрије забаве. Према томе, креира се слика која треба да се презентује западној публици, а не према макар и манипулисаном истраживању чињеница“, каже текст Спутник Србија.

Српски медији, на које алудира спутник Србије, попут дневног листа Данас, пренео је неутрално вест о евакуацији уз јасно преношење саопштења украјинских власти. Тако се преноси изјава заменице украјинског министра одбране која је изјавила да је више од 260 бораца, укључујући и тешко рањене, евакуисано из челичане и одведено у области под руском контролом. То би како су саопштиле украјинске власти требало да буде решено накнадном разменом заробљеника.

Без обзира на то Спутник Србија писање српских медија повезује и са „западњачком русофобијом“, кроз фиксацију на Русије.

„Неуверљивост пропаганде је особеност овог периода и практично имамо врло свестан покушај да се људи натерају да очигледну лаж прихвате као истину, што је практично трећи ниво у системима тлачења“.

У тексту се за закључује да је извештавање медија апсолутна „метастаза Гебелсове изјаве хиљаду пута поновљена лаж постаје истина“, па се због тога укида категорија озбиљности, односно критеријум по коме се тумачи да ли је нешто озбиљно или не.

У тексту Спутник Србија, без икаквих чињенице, користе се дубоко укорењени наративи који постоје од почетка рата у Украјини и још од раније у Србији. Да Запад својом пропагандом скрива истину, при том се се Запад и њихове вредности, наспрам руских, приказују као нешто декадентно.

Аутор: Jована Богосављевић