Анализа вести „Стране службе укључене у аферу прислушкивања Вучићa!“

Јун 2022.

Задовољство нам је да вам, у оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација, представимо нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Стране службе укључене у аферу прислушкивања Вучићa! Истражити улогу и Стефановића и Хркаловићеве у рушењу Србије!

https://www.kurir.rs/vesti/politika/3958417/strane-sluzbe-ukljucene-u-aferu-prisluskivanja-vucica

 

У току „медијског развода“ бившег министра унутрашњих послова Србије и актуелног министра одбране Небојше Стефановића и бивше секретарке МУП-а Србије Дијане Хркаловић, дневни лист Курир објављује вест да су стране службе умешане у прислушкивање председника Србије. Ко је, када и зашто  наводно прислушкивао Вучића између осталог тема је препуцавања Стефановића и Хркаловићеве.

Курир пише да грађани заслужују судско образложење о томе ко је и зашто прислушкивао председник Србије, ко је скривао да се то ради месецима, где су информације о прислушкиваним разговорима завршиле и чему су биле намењене. На та питања у тексту Курира одговарају „стручњаци за безбедност“, који сматрају да је неопходно у целом случају истражити утицај „страног фактора“.

„У свему овоме смрди баш та умешаност страног фактора. Обоје су одржавали везе са страним службама, што пословно, што неформално“. Даље се каже да страни фактор неће моћи да се заобиђе, јер је очигледно да су из контаката са Стефановићем и Хркаловићевом могли да „црпе податке о председнику“.

У тексту се умешаност страних служби у прислушкивање председника Србије спомиње без икаквих чињеница и навођења о којим тачно службама се ради, али је доминантан наратив да председника Србије прислушкивањем, заједно са „унутрашњим факторима“ руши неко и споља.

Оваква вест надовезује се и на ранија писања овог листа да странци желе да дестабилизују Србију. Дестабилизација и рушење Србије изједначава се са акцијама рушења Вучића.

О афери прислушкивања говорио је и председник Србије у током недеље. Он је потврдио да је добио своје прислушкиване разговоре, те да је заиста био прислушкиван.

„Што се тиче оптужби око прислушкивања, верујем у институције…Имам сачуване снимке прислушкивања, знам да су ме слушали, али ми не пада на памет да се тиме бавим, то ће надлежни, за мене је тај случај завршен“, рекао је Вучић.

Ни он, али ни независни медији који су пратили цео случај повезан са наводним прислушкивањем Вучића, не спомињу страни фактор или Запад да је умешан у прислушкивање председника Србије.

Тврдње о прислушкивању председника нису нове. Вучић је то споменуо још 2019. године да је био предмет праћења и надгледања тајних служби у последњих 25 година. У јулу 2019 године тадашњи министар полиције рекао је да је да је Вучић у континуитету био прислушкиван од 1995, затим поново од 2000. до 2003. и поново од 2007. до 2012. године. Ко је и зашто прислушкивао Вучића грађани никада нису добили одговор, а ти случајеви добијали су свој епилог само у медијима.

Овај текст је написан у оквиру Регионалне иницијативе за борбу против дезинформација.