Анализа вести „Смак света је ближе него што се мисли! Русија ће ући у највећи рат свих времена ако се ово деси“

Септембар 2023.

 У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Смак света је ближе него што се мисли! Русија ће ући у највећи рат свих времена ако се ово деси

https://informer.rs/planeta/vesti/829974/rusija-sad-kina-rat

Тајванска војска регистровала је 103 авиона кинеске армије који су се приближили том острву у једном дану, што је рекордан број летелица које је Пекинг упутио у то подручје за 24 сата, саопштило је 18. септембра Министарство одбране Тајвана, како је пренела Ал Џазира. Поручено је и да би актуелне војне активности Кине могле лако довести до повећања тензија као и погоршања регионалне безбедности.

Проруски оријентисани медији у Србији искористили су приближавање кинеских летелица  као повод за серију чланака чији је главни наратив да ће се због тежњи Сједињених Америчких Држава променити ток руско-украјинског рата, отварањем још једног фронта на Истоку, укључивањем Русије у рат.

„Спрема се сукоб између Сједињених Америчких Држава и Кине око питања Тајвана. Ако САД признају независност острва, Пекинг ће увести блокаду“, пише Информер. Портал се позива на изјаву руског војног експерта Константина Сивкова, да САД у том сукобу могу да искористе своју флоту и поразе Кину на мору, док би Русија могла да удари на америчке снаге, ако америчко-кинески сукоб угрози стабилност руских односа са Кином.

„На истоку се спрема сукоб. Сукоб је озбиљан, у који би Русија могла бити увучена. Мораћемо да пошаљемо снаге и средства да обуздамо овај сукоб“, рекао је Сивков. Даље додаје да би пораз Кине на мору, без уласка у континетални рат, Бајдену донео велике „дивиденде у очима америчког друштва“.

Изјаву Сивкова са наративом могућег сукоба на Истоку пренели су и други проруски оријентисани медији попут портала Србин.инфо и Webtribune. Портал Webtribune преноси и изјаву руског економисте Михаила Хазина који је ”открио временски оквир за почетак рата између САД-а и Кине”. ”Према његовом мишљењу, сви други важни пројекти Вашингтона ће бити заустављени. Због тога, Украјина иде својим путем”, преноси овај портал.

У тексту који преноси изјаву руског економисте доминантан је наратив да ће Сједињене Америчке Државе преусмерити све своје напоре да истисну Кину из Југоисточне Азије, како би одржале свој хегемонистички положај, због чега ће оставити Украјину на цедилу. Од почетка рата у Украјини свакодневно се могу пронаћи текстови у којима се наводи да Запад полако престаје да помаже Украјини.

Затегнути односи између власти у Кини и Тајвану почели су још пре рата у Украјини током 2021. Тајван себе сматра сувереном државом, док Пекинг на Тајван гледа као на отцепљену провинцију. Председник Америке је неколико пута изјавио да ће САД у случају напада Кине на Тајван стати у одбрану и заштиту Тајвана. Односи две земље погоршани су управо због забринутости САД око кинеских војних активности на Тајвану и њеног одбијања да осуди Русију због инвазије на Украјину. Са друге стране, Пекинг оптужује Вашингтон да намеће контролу извоза напредне технологије и јача безбедносне аранжмане са земљама у региону како би стратешки сузбио амбиције Кине.

Ипак администрација актуелног америчког председника у више наврата показала је намере да поново отвори дипломатске и друге канале са Пекингом. Тако је 19. јуна ове године државни секретар САД-а, Ентони Блинкен посетио кинеског председника Сија, а две стране нису направиле пробој по кључним проблемима које оптерећују њихове односе попут Тајвана, људских права и трговине напредним технологијама. Међутим, како је писао тада Financial Times, а пренела Радио слободна Европа током посете је ипак постигнут значајан договор о стабилизацији кинеско-америчких односа.

Аутор: Софија Поповић