Анализа вести „Скот Ритер: Украјина није дорасла нападу којим би Русију бацила на колена!“

Април 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Скот Ритер: “Украјина није дорасла нападу којим би Русију бацила на колена”

https://rt.rs/news/27236-ukrajina-kontaofanziva-procurili-podaci-skot-riter/

Поред многобројних текстова који се баве „дедоларизацијицом“ светског тржишта што ће довести до тога да Сједињене Државе изгубе доминантну економску улогу и све већег броја текстова који долазе из Кине, и такође предвиђају скори економски крах запада, ове недеље са као главна тема издвајају текстови који се баве цурењем осетљивих докумената из Пентагона. И док се у стручним круговима води полемика о аутентичности докумената, или макар дела објављених докумената из овог „цурења“, руски и про-руски медији ово обилато користе да докажу да је и запад свестан да Украјина не може победити, што се и наводи у анализи Скот Ритера коју је објавио РТ.

Russia Today преноси поруку да украјинска војска није способна за спровођење операције и даље ослобађање својих територија. Своје мишљење по овом питању, а у контексту процурелих докумената у Пентагону износи пензионисани обавештајац, Скот Ритер. Скот говори о стању на фронту, прецизније код линије Бахмута и позива се на процурела документа тврдећи да ће због одлива војне опреме и ресурса код Бахмута (који је главни центар ратних збивања већ месецима) бити онемогућена било каква друга операција Украјинских војних снага, те да ће неспремни војници бити преусмерени на „млин за млевење меса.’’

И док месецима читамо о неспремној украјинској војсци, недовољним војним ресурсима и наоружању на фронту се ситуација не мења. Скот не помиње у свом излагању да руска војска већ 8, а ускоро и 9 месеци покушава да заузме Бахмут који представља омању варош у Украјини. О жртвама на руској страни се уопште и не говори, а оне представљају веома битан део процурелих докумената из Пентагона. Наиме, у документима се говори да је страдало између 189.500 и 223.000 руских војника. Сходно томе, стање може бити чак и горе него што су западни медији предвиђали, с обзиром да се уз то спрема трећи круг регрутације, и додатних 400.000 војника који ће бити послати на фронт у Украјину. Ти војници имају рок од пар месеци да се спреме за фронт, док у Ритеровој анализи читамо о неорганизованој регрупацији Украјинских снага, што се изводи као његов лични закључак на основу процурелих докумената.

У наставку своје анализе, Ритер говори о лошем статусу залиха ракета противваздушне одбране, као и система из совјетске ере који представљају стуб Украјинске ПВО. Очекује се да ће Украјинци убрзо исцрпети своје залихе, и да ће упркос помоћи Вашингтона и западних служби, оставити отворено небо руским снагама за ваздушне операције. Иако је истина да је одређено наоружање наслеђено из доба Совјетског Савеза, често се оно спомиње као оружје од круцијалног значаја што је веома нетачно. Украјина, сасвим супротно од Русије се наоружава најсавременијим наоружањем иза чијег снабдевања стоји цела Европа и Западни свет. Такође се информација везана за совјетско оружје неретко повезује са Русијом, што је исто погрешно јер су Украјина, као и остале државе СССР, привређивале и учествовале у изградњи војне опреме која се данас кроз дезинформационе наративе третира као украдена.

Портал Webtribune, у свом чланку који анализира “катастрофу“ која следи у Европи, као и САД, преноси став још једног бившег официра, овог пута Бајрона Кинга који је био део Америчке морнарице. Кинг се као и Ритер позива на процурела документа из Пентагона тврдећи да се на основу сумираних информација може закључити да се Сједињеним Државама спрема нови ’’Вијетнам или Авганистан“. Није јасно на основу којих тачно информација је Кинг дошао до наведеног закључка, међутим, он напомиње да Украјини предстоји пораз, а самим тим и САД, НАТО-у, затим и остатку Европе.

Интернет лист Србин инфо, у свом чланку, фокусира се у контексту процурелих докумената на веома битну информацију која се тиче извоза српског оружја у Украјину. Потенцијално наоружавање Украјине српским оружјем, као једна од интригантнијих информација које су се нашле унутар самог документа, узбуркала је јавност како у Србији тако и у Русији. Поводом овог дела документа, своје мишљење је изразио Ротислав Ишченко, историчар, новинар и бивши украјински званичник који се након 2014. године преселио у Русију. Он тврди да се Србија налази између чекића и наковња, и да је мало вероватно да је ова информација нетачна, додајући да је Србија сиромашна земља и да је довољно да ЕУ затвори границе како би настао апсолутни државни колапс. Сходно томе, Русија не може помоћи Србији, осим ако се не бори против целог НАТО-а.

Судећи по мишљењу Ротислава Ишченка, неко би помислио да је Србија присиљена на евроинтеграције, и да уређено и демократско друштво представља казну за српски народ, те да ће нас Русија спасити из чељусти сарадње са уређеним државама тако што ће заратити са свима. Србија се од 2013. године званично налази на путу европских интеграција, и као кандидат за чланство добија стотине милиона евра из приступних фондова Европске уније на годишњем нивоу. Такође, затварање граница са Србијом се никада није помињало, нити је постојао разлог да овакав корак буде предмет било какве дискусије. Шта више, Србија као и друге чланице Отвореног Балкана, континуирано раде на отварању граница, те су прихватиле иницијативу за отварање граница на одређени временски период како би грађанима што више приближили свакодневне бенефите живота унутар Европске уније.

Уз Ишченка, сличан став дели и директор института за политичке студије Сергеј Марков. Марков иде корак даље и коментарише да би Председник Србије Алексадар Вучић био спреман да се придружи Западу, с тим што зна да му народ то не би опростио, и да би то било самоубилачки јер постоје фракције које би га ликвидирале у том случају. Иако је информација о извозу оружја са више страна интерпретирана као интересантан развој односа између Русије и Србије, она је такође демантована од стране Министра спољних послова Ивице Дачића. Дачић је наговестио да овакве одлуке морају проћи кроз Министарство спољних послова и да се то конкретно није догодило у овом случају. Свакако, поред тога што би изјава Маркова могла да се окарактерише као позив на убиство Председника, она директно угрожава суверено вођење политике Србије, и сврстава Србију под патронат Русије и Кремља.

Аутори: Ђорђе Терек, Тања Плавшић