Анализа вести: “Скот Ритер: Напади на Севастопољ и Дагестан терористички акти САД и НАТО-а против Русије“

Јун 2024.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Скот Ритер: Напади на Севастопољ и Дагестан терористички акти САД и НАТО-а против Русије

https://lat.rt.rs/rusija/97143-skot-riter-sevastopolj-dagestan-teroristicki-napad/

За украјински ракетни напад на Севастопољ Москва је одмах оптужила Сједињене Америчке Државе. Према наводи руског Министарства одбране, напад је укључивао пет ракета домета које су САД ове године почеле да испоручују. Они су саопштили да су пројектиле програмирали стручњаци САД и да су их водили на основу обавештајних података са америчких сателита и оближњег америчког извиђачког дрона.

Како преноси Радио слободна Европа, иако ни Кијев ни Вашингтон нису коментирали овај напад, који се догодио док је Русија настављала да бомбардује украјинску енергетску инфраструктуру и да напада град на североистоку, Харков.

Међутим, овај напад искористио је руским државним медијима и проруским медијима да наставе са ширењем наратива да САД и Запад својом неразумном војном помоћи гурају украјински режим даље у сукобе са Русијом, док ће Русија бити приморана да због тога настави нападе на Украјину. Тако се нуклеарни рат, због неодговорног понашања запада, приказује готово као известан.

„Украјински и амерички напад на Русију довешће до ескалације сукоба“, упозорио је пензионисани конгресмен Тексаса, а преноси портал Србин.инфо. Он је рекао да постоји огроман притисак јавности на Москву да узврати САД и окарактерисао напад на Севастопољ као „амерички и украјински напад на Русију“, додајући да је неки вид ескалације неизбежан.

Овај напад коментарисао је и амерички војни аналитичар, Скот Ритер,  иначе један од омиљених у српским и руским медијима јер је оштар критичар америчке спољне политике. Он је, како РТ Балкан преноси, окарактерисао да су украјински напади на Севастопољ и Дагестан терористички напад у организацији Сједињених Америчких Држава на Русију.

„Украјински напад на Севастопољ америчким оружјем и терористички напад у Дагестану који ма све одлике западног утицаја, нису само напади послушника САД-а и НАТО-а већ директан напад Америка и Алијансе на Руску федерацију“, изјавио је Ритер у објави на X, а преноси РТ Балкан. Он још каже и да Украјинци нису способни да изведу такав напад сами.

„Поставља се питање шта ће Русија урадити. Историјски, Русија је показала способност да апсорбује овакве провокације и остане фокусирана на задатак, а то су циљеви Специјалне војне операције – демилитаризација и денацификација Украјине.

Да ће Русија због оваквих провокација Америке и Украјине бити принуђена на нуклеарни напад пише портал Србин.инфо. У тексту: „Караганов: Русија ће бити принуђена на нуклеарни напад по центрима који…“ доминантна је наратив да Запад неразумним наоружавањем Украјине приморава Русију да искористи нуклеарно оружје како би се одбранила.

„Сад и Запад својом неразумном војном помоћи украјинском режиму могу приморати Русију да крене путем повећања ескалације, до примене нуклеарног оружја. Надам се, молим се, радим да не дође до нуклеарног удара и да се наши западни помахнитали суседи отрезне“, рекао је Сергеј Караганов, председник президијума Савета за спољну и одбрамбену политику, а преноси Србин.инфо.

Напад на Крим само је био повод за наставак ширења оваквих наратива који су присутни од почетка рата у Украјини.

Аутор: Софија Поповић