Анализа вести: „Скот Ритер: Зеленског ће сачекати судбина Николаја Чаушескуа“

Јануар 2024.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Скот Ритер: Зеленског ће сачекати судбина Николаја Чаушескуа

https://rt.rs/svet/71122-skot-riter-ukrajina-zelenski-sudbina-causesku-pretnja/

Ове недеље у оквиру наше анализе издвајамо наставак информационе операције коју врше власти из Кремља, а која се фокусира на стварање подела између председника Зеленског и генерала Залужног.

Наиме, вест која прожима про-руске и руске портале у претходном периоду базирана је на наводном конфликту између Зеленског и Валерија Залужног. Како објављује Russia Today, преносећи мишљење аналитичара Скот Ритера „Зеленског ће сачекати судбина Николаја Чаушеског.“  Иако је више пута била демантована, вест наставља да се појављује на страницама разних портала са настојањем да креира сумњу и страх међу грађанима Украјине.

Ова дезинформација није никаква новост, заправо први пут се у информационом простору појављује на пролеће 2023. када се појавила вест о наводној смрти генерала Залужног. Недуго након тога, вест је модификована, те су кренуле тврдње да је Председник Зеленски дао отказ Залужном. Сличне вести су постале део дезинформација попут: Залужни најавио пуч против Зеленског; Зеленски изјавио да је Залужни умро под наркотицима; Залужни позвао војску да се врати са фронта и да свргне владу.

7. Новембра прошле године, у медијски етар је пуштена серија видео снимакакреираних DeepFakeтехнологијом, у којим Залужни наводно позива народ да сруши власт у Кијеву. Затим у следећем видеу Залужни, назива Зеленског издајицом и одбија да пристане на криминалне наредбе владе и Председника. Убрзо је потврђено да су видео снимци лажни, од стране Myth Detector, као и других страница које се баве откривањем дезинформација.

Као главни извор ових видеа, укључујући и већине дезинформација из датог периода, помиње се Телеграм канал под именом Радио Труха. Ову вест је потврдио и Центар за борбу против дезинформација са централом у Кијеву.

С тога, вест која је активна у претходном периоду представља само реинкарнацију претходних покушаја који су били негативног епилога. Осим Russia Today, ова вест је била активна и на каналу HappyTv, као и њихове штампе под насловом „СПРЕМАЈУ МУ СУДБИНУ ЧАУШЕСКОГ: СКОТ РИТЕР шокирао свет откривањем ЗАВЕРЕ ПРОТИВ ЗЕЛЕНСКОГ“. Ова вест је исто настала као производ личног мишљења аналитичара Скота Ритера, који се одавно налази на листи предмета који шире дезинформације. У самом чланку се помиње да постоји могућност да се војска у наредним месецима окрене против Владимира Зеленског, услед непогодне ситуације.

Као извор за поменути закључак се не нуде никакви докази, нити индикације које би довеле до релевантног закључка осим чланка из Economist, у ком је дошло до неслагања између Зеленског и Залужног поводом термина „застој“, када је у питању стање на фронту. Да одређена неслагања, као и различита мишљења постоје унутар Кијева може се прочитати и у дневној штампи било ког медија, што не значи нужно да је у питању креирање пуча, или војног похода на владу како то представљају про-руски портали. У суштини, право гласа је дефиниција демократије.

Аутор: Ђорђе Терек