Анализа вести: „СКАНДАЛ У ПРОГРАМУ УЖИВО; Гост напустио студио после суманутих теорија завера о ЛГБТ”

Јануар 2024.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

СКАНДАЛ У ПРОГРАМУ УЖИВО; Гост напустио студио после суманутих теорија завера о ЛГБТ

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/skandal-u-jutarnjem-programu-sasa-borojevic-iznosio-sumanute-teorije-zavere-o-lgbt/nq6l4k1

Истраживање спроведено у Америци које говори да се свака трећа генерације З идентификује као припадник ЛГБТ+ заједнице, био је повод да на ову тему у јутарњем програм ТВ Прва говоре књижевница Миња Марђоновић, бивши директор „Београдског прајда“ Марко Михајловић и познати теоретичар завера, Саша Боројевић. Истраживање је спроведено на узорку од 6 хиљада младих на нивоу читаве земље, а показало је да се 28% одраслих из генерације „Z“ идентификује као припадник ЛГБТ+ заједнице.

Током свог гостовања, Саша Боројевић изнео је низ лажних навода о томе да се деца у Америци васпитавају да буду припадници ЛГБТ+ заједнице и да ће за то имати финансијске користи.

Иако је тема било истраживање у Америци, Боројевић је навео тешко проверљиве податке о „ЛГБТ“ пропаганди у српском образовном програму. „Неко је убацио у наш курикулум нову нормалност. У Србији је данас Хасанагиница жртва породичног насиља, имамо лектиру у 6. разреду где се мајка љуби са својом другарицом, где су насилници мушкарци. У неких 8 школских предмета се на волшебан начин провлаче информације где се деца васпитавају да постану гејеви“, рекао је Боројевић.

Током свог гостовања, Саша Боројевић изнео је низ лажних навода о томе да се деца у Америци васпитавају да буду припадници ЛГБТ+ заједнице и да ће за то имати финансијске користи. Након тога, Боројевић је кренуо да чита наводна имена осуђених силоватеља који су припадници ЛГБТ+ популације наводећи истраживања Кинзијевог института из доба нацистичке Немачке.

ЛГБТ+ заједница редовна је тема у опусу овог теоретичара завере који је тек крајем прошле године постао редован гост телевизијама са националном фреквенцијом. У новембру је гостовао и са премијерком Србије у емисији Хит твит. Осим тврдње да се деца васпитавају да буду гејеви због финансијске користи, како је раније писао Истиномер, Боројевић тврди да ће право на слободу вероисповести бити „покопано“ због права ЛГБТ+ заједнице.

Његова регуларна тврдња, коју је поновио и током гостовања у Јутарњем програву ТВ Прва, је да „ЛГБТ агенда“ води ка легализацији педофилије.

„До сада се нисам изјашњавао о ЛГБТ популацији као о болести док нисам добио да заиста постоји шифра под којом се они воде као поремећај. И у том поремећају ви сад имате ситуацију да то сад од‌једном постаје нормално. Не може поремећај бити нормалан, али мора бити уважен, треба имати поштовање према њима, јер то је поремећај и гледаш и као неког коме трема помоћ“, рекао је Боројевић у септембру 2022. године.

Прошло је више од 30 година од када је Светска здравствена организација хомосексуалност склонила са листе психолошких поремећаја и прогласила да бити геј није нешто што се може излечити. Без обзира на то, теоретичари завере, попут Боројевића стално се позивају на то што је хомосексуалност била на листи поремећаја. Стигматизација и дискриминација геј особа могу довести до проблема са менталним здрављем – али хомосексуалност сама по себи није проблем менталног здравља, сматра СЗО. 

Аутор: Софија Поповић