Анализа вести: „Симоњан: Терористички напад у Крокусу је монструозна и сурова операција под лажном заставом“

Март 2024.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Симоњан: Терористички напад у Крокусу је монструозна и сурова операција под лажном заставом

https://lat.rt.rs/rusija/82320-rusija-simonjan-teroristicki-napad-moskva-krokus/amp/

У петак 22. марта у концертној дворани „Крокус сити хол“ у Москви у терористичком нападу погинуло је више од 130 људи. Одговорност за напад преузела је Исламска држава, али Русија у читав напад покушава да умеша и Украјину. Руски председник Владимир Путин, рекао је да је „напад изведен рукама радикалних исламиста, против чије идеологије се исламски свет бори вековима“, али да „траже одговоре ко је наредио“ тај злочин и поновио могућност да постоје везе са Украјином.

Још почетком марта, Сједињене Америчке Државе упозориле су власти у Москви да постоји „неупитна“ претња од терористичког напада у Русији који би могао да се деси на масовним окупљањима. Америчке власти су 8. март јавно саветовале грађане САД-а у Русији да избегавају велика окупљања. Како је писао магазин The Conservation“ руске власти игнорисале су упозорења ЦИА због чињенице да је та иста служба умешана у давање обавештајних података Украјини.

Једно од питања на које још увек није познат одговор је зашто су руске власти и руска служба игнорисали америчка упозорења, с обзиром на то колико америчка служба пажљиво прати „Исламску државу“. То говори да су руске службе направиле озбиљне безбедносне пропусте, а уместо тога кривица се сваљује на Украјину, јер се верује да режим у Москви жели да искористи напад као оправдање и додатно подршку за агресију на Украјину, иако Кијев чврсто негира било какву укљученост.

У наративу да иза свега стоји Украјина, режиму у Москви помажу државни медији, који су од стране западних земаља означени као пропагандна машинерија Кремља. Наратив о умешаности Украјине шири се и путем руских државних канала на српском, попут РТ Балкан и Спутњика.

Једна од таквих вести је вест објављена на сајту РТ Балкан 25. марта у којој главна уредница овог медија, Маргарита Симоњан, тврди да је организација ИСИС одабрана управо зато што је извршила много терористичких напада свуда по свету, а није повезана са Украјином. Она је оценила да је напад изведен под лажном заставом (ИСИС-а), а да иза свега стоји заправо Украјина.

„Апсолутно је очигледно да је измишљена монструозна, окрутна, незамислива операција под ’лажном заставом… А они су унапред знали да се као ради о ИСИС-у, јер је било потребно да светско јавно мњење не гледа на Украјину. У овом тренутку светски медији шире уверење да Кијев није умешан у терористички напад и на то су усмерене речи саосећања свих западних лидера. Ово није ИСИС. То су они сами, не постоји никаква сумња“, рекла је Симоњан.

Да је напад организовао заправо Запад, доминантан је наратив и у српским провладиним таблоидима. И у овом догађају не разликује се начин извештавања руских државних медија и српских таблоида блиских властима у Београду.

Да иза напада стоји ЦИА на насловној страни 26. марта пише дневни лист Информер. Не извештавајући о безбедносним пропустима, Информер преноси изјаву портпаролке Кремља, Марије Захарове, у којој се наводи да режим у Кијеву и Вашингтон преко ИСИС-а желе да „оперу своје руке од напада“. Информер још наводи и да је упориште ИСИС-а у Сирији који је под америчком контролом, што доводи овај медиј доводи до закључка да Америка стоји иза напада.

Да је за напад одговорна Украјина, пишу на насловној страни 26. марта и Вечерње новости, које тврде да постоји „тајна веза исламиста и Украјине“. За такву тврдњу, Новости налазе изјаву руског новинара Руслана Осташка који је навео да таџикистански добровољци ратују на страни Украјине.

„Таџикистанци редовно постају мете за регрутацију украјинских обавештајних служби, а један од њих је ухваћен док је фотографисао објекте у војној јединици у близини Моксве. Сада кад је наређење завршено, захтев за проналажење убица је обрисан, али Интернет све памти“, навео је Осташко.

Иако је много непознаница о терористичком нападу, кремаљски пропагандни наративи доминирају српским провладиним мејнстрим медијима. У таквим текстовима не преиспитује се одговорност руских државних званичника, већ се лопта пребацује у двориште Кијева и Запада.

Аутор: Софија Поповић