Анализа вести: „Свет почиње да гори, судбина Украјине зависи од догађаја на Блиском истоку“

Октобар 2023.

 У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Свет почиње да гори, судбина Украјине зависи од догађаја на Блиском истоку

https://sputnikportal.rs/20231020/svet-pocinje-da-gori-sudbina-ukrajine-zavisi-od-dogadjaja-na-bliskom-istoku-olivera-ikodinovic-1162514198.html

„Колико ће Запад имати стрпљења и новца за Украјину у многоме ће зависити од геополитичке ситуације и догађаја на Блиском истоку, свуда почиње да гори у исто време и то је велики проблем за Сједињене Државе, али Русија – у сваком случају – треба да буде спремна на дуготрајан сукоб“, сматра руски експерт Константин Блохин, преноси Спутњик.

У тексту објављеном на Спутњику наводи се да и у Европи и у Вашингтону расте раскол око даљег пружања помоћи Украјини. „Све гласнији су они који сматрају да је Џо Бајден обавезан да америчком народу објасни које конкретне циљеве Сједињене Државе имају у Украјини. Постоје мишљења да је дошло време да Бајден престане са пружањем подршке Кијеву по систему ’колико год је потребно’, већ да треба да изнесе стварно стање ствари и одлучи о даљим акцијама Вашингтона“, пише Спутњик.

Готово од самог почетка рата у Украјини про-руски оријентисани медији у Србији објављују чланке са наративом да ће Запад ускоро престати да шаље помоћ Украјини. Сукоб у Израелу послужио је као још један повод за извештавање са оваквим наративом.

„САД се сада налазе у тешкој ситуацији, јер су се расплинуле на два фронта – са једне стране Украјина, са друге – Израел, а постоји могућност да буде отворен и трећи фронт. Могућ је још сукоб између Кине и Тајвана“, наводи аналитичар Спутњика.

Исти наратив користи и про-руски оријентисани портал Webtribune који преноси изјаву америчког дипломате Часа Фримана да је председник Украјине Зеленски погрешио, верујући да ће га Запад бранити до краја. Као последицу остављања на цедилу, портал пише да ће Украјина бити „рањена, са мањим територијама и знатно мањим бројем становника“.  Одређивање 2000 америчких војника за припрему подршке Израелу, повод је да овај портал објави текст под насловом „Збогом Украјино – САД спремају војнике: Улазе у Израел?“. Иако текст преноси вест Fox news-a о припреми америчких војника, самим насловом портал преокреће наратив да ће Украјина остати без помоћи.

Онда када Украјина остане без помоћи Запада, портал Србин.инфо пише да ће уследити банкрот. Портал преноси изјаву бившег саветника Леонида Кучме, Олегa Соскинa, који тврди да је ситуација све гора и гора, као и да је украјинска контраофанзива пропала. „Економија Украјине је уништена и морамо се припремити за глад. Долази до процесa осиромашења”, наводи Соскин, додајући да Кијев нема средстава да затвори буџетски дефицит на крају године, као и да држава неће моћи да исплаћује пензије, војне плате и накнаде инвалидима. Оно што сви ови портали не спомињу је да је амерички председник, без обзира на пораз у Конгресу око изгласавања буџета, обећао наставак помоћи Украјини. „Ни под којим околностима, не можемо да дозволимо да буде прекинута подршка Украјини. Пружам уверавања Украјини да ће тако и бити“, рекао је Бајден, непосредно пре напада Хамаса на Израел, а поводом наставка финансирања Украјине.

И у обраћању нацији одржаном у четвртак 19. октобра, Бајден је апеловао на Американце да подрже Украјину и Израел. „Овај тренутак у историји означава борбу између демократија и аутократија. Ове две земље суочавају се са егзистенцијалним претњама. Хамас и Владимир Путин су различите претње, али једно им је заједничко – желе да у потпуности униште демократију која се налази поред њих“, навео је Бајден.

Према подацима Института за светску привреду из Кила, САД су до августа 2023. године Украјини послали средства за оружје и опрему у износу од 46,6 милијарди долара. Издвојена средства осталих западних партнера Украјине можете погледати на графикону испод.

Осим тога, иако су САД упорно одбијале украјинске молбе за слање ловаца, у мају је амерички председник најавио да ће одобрити слање напредних борбених ловаца Украјини, попут Ф-16 који се прави у Америци, као и да ће подржати обуку украјинских пилота да би могли да управљају њима.

Поред чињеница које показују коју количину средстава Запад издваја за Украјину али и реторике да се од помоћи неће одустати, постоје и упозорења да западним војним силама понестаје муниције које могу да дају Украјини како би се одбранила од руске инвазије. Украјина испаљује на хиљаде граната сваког дана, а већина долази из резерви чланица НАТО-а. Министар одбране Велике Британије Џејмс Хипи рекао је на форуму министара одбране НАТО-а да западне војне залихе изгледају ”мало танко” и позвао савезнике у НАТО-у да издвоје два одсто свог бруто друштвеног производа за одбрану, како су се и обавезали.

Оно што анализирани текстови о помоћи Запада Украјини пропуштају да спомену, је да аутократске државе попут Русије могу лакше да финансирају војне подухвате, нарочито без званичне објаве рата. За разлику од Путиновог режима у Русији, демократске државе на Западу морају да буду у законски дефинисаном ратном или ванредном стању, да би своју војну привреду ставиле у пуну функцију, што сада није случај. То само значи да када би западне државе заиста директно и у пуном капацитету биле умешане у конвенционални рат са Русијом, тек тада би био видљив ефекат западне привреде и моћи војне индустрије.

Аутор: Софија Поповић