Анализа наратива „Русија је приморана на самоодбрану“

Март 2022.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову месечну анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Русија је приморана на самоодбрану

Када је у питању рат у Украјини, најчешће уочени наративи се базирају на становишту да је Русија била принуђена да превентивно реагује интервенцијом у Украјини како би спречила Трећи светски рат. Ове околности је изазвао Запад, предвођен Сједињеним Америчким Државама, својом нацистичком политиком као и плановима да покрене напад на Руску Федерацију, или изврши насилну смену власти у Русији.

У наставку издвајамо неке од вести које подржавају и шире управо овај наратив.

 1. Лавров открио: Против Русије се спрема ратни план! Упозоравамо све…

https://srbin.info/svet/lavrov-otkrio-protiv-rusije-se-sprema-ratni-plan-upozoravamo-sve/

Лажна вест/ Манипулативна вест

Не постоје докази да се против Русије спрема ратни план.

Наративи који су коришћени и креирани:

 • Безбедност Русије је угрожена од стране Запада/ Украјина је та која прети;
 • Русија је принуђена на интервенцију;
 • Запад је агресор;
 • Запад је у хистерији (русофобија);
 • Украјински батаљони у Донбасу су националистички, разбојници, пљачкаши и убице, а Запад о томе ћути;
 • САД је агресор и лицемерни актер.

Спорни делови:

 1. У тексту се наводи изјава министра спољних послова Сергеја Лаврова да Русија „не може више да допушта да са територије Украјине стиже претња директног напада на Русију“ као и то да је „специјална војна операција изнуђено решење, јер нас на Западу нису слушали.“

Овакве изјаве су спорне из више разлога. Најпре, не постоје подаци и информације да је Русија била под претњом директног напада са украјинске територије, већ напротив: део територије Донбаса је од 2014. године под контролом про-руских снага, а Руска Федерација је исте године и припојила Крим. Оваквим конструкцијама ствара се утисак да је Русија дуго ћутала И трпела претње и угроженост, те да је напад на Украјину изнуђена реакција.

 1. 2. Вест преноси претпоставке и уверења министра Лаврова без позивања на изворе или проверене информације. Такође, у тексту се износе оптужбе које немају утемељење у провереним информацијама и вестима:

Шеф руске дипломатије је рекао да је уверен да се против Русије припремају ратни планови. Лавров не искључује могућност да Сједињене Америчке Државе подстичу Украјину на одуговлачење преговора. САД у Уједињеним нацијама баве се уценама и увртањем руку, како би се гласало за резолуције против Русије, међутим, Русија не осећа да је политички усамљена“, оценио је шеф руске дипломатије. Разговор о могућности нуклеарног рата се води, али о томе не говори Русија, него НАТО и Украјина, нагласио је.

Не постоје подаци ни докази о припреми ратних планова против Русије, као ни информације да су САД уцењивале или претиле како би утицале на ток гласања у УН. Не постоје информације да су званичници НАТО и Украјине говорили о могућности употребе нуклеарног оружја против Русије.

 1. ЗАПАДНИ МЕДИЈИ ПОТВРДИЛИ ИНФОРМАЦИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА!

https://informer.rs/vesti/politika/682600/gardijan-aleksandar-vucic-rusija

Лажна вест/ Манипулативна вест

Наративи који су коришћени и креирани:

 • Запад је агресор/ Запад је тај који крши међународно право а не Русија
 • Безбедност Русије је угрожена од стране Запада
 • Запад је лицемерни и неповерљив актер
 • Запад неправедно оптужује и напада Русију
 • Запад наставља и спроводи нацистичку политику

У вести се отворено користи говор мржње: „То може само у главама појединих умоболних глобалиста.“

Спорни делови:

 1. „Британски ‘Гардијан’ пише да Запад најозбиљније планира да избаци Русију из Уједињених нација (УН)!“ Ово је нетачна информација. Гардијан је писао о могућностима да Русија буде искључена из Савета безбедности УН као стална чланица и да се укине могућност да Руска Федерација буде на месту Председништва овог органа, али не и да се искључи из чланства у УН.
 2. Текст указује на то да се дешава обновљени нацистички напад на Русију чиме се Украјина и Запад поистовећују са нацистима током Другог светског рата. „Рукавице су потпуно скинуте и све маске су пале. Овде се више не ради о борби за ‘демократију’, ‘вредности’, ‘људска права’ итд. већ сада политички Запад води отворени рат против Руса и Русије. Све ово јесте само обновљени Хитлеров поход на Москву, само у другом руху.“ Чињенице су да је Русија та која је извршила напад на суседну суверену државу и води рат на територији те државе. Русија није нападнута нити јој је објављен рат од стране треће државе/ентитета. Веома је проблематично и поистовећивање демократских држава запада са немачким нацизмом из тридесетих година прошлог века, јер не постоји реално утемељење за овакве тврдње.
 3. Указивање на то да Запад злоупотребљава и крши међународно право и врши насиље.

У тексту се цитира и политиколог који поред закључка да је „на сцени тотални, хистерични рат против Русије” наводи и следеће: „А што се тиче избацивања из УН, ниједна држава не би могла да легално буде избачена из УН мимо Савета безбедности. Русија, као једна од пет сталних чланица, свакако неће гласати против сопственог чланства. То је по законима и правилима, али насиље је нешто сасвим друго…“ док други аналитичар наводи да је то ипак могуће јер: „… јер знамо да се Запад позива на међународно право само када то њима одговара“. Овакви закључци, иако у Србији уобичајени првенствено због, по међународном праву, нелегалне агресије НАТО на Југославију 1999. године, нису тачни. Велики је број резолуција УН и примера примене међународног права подржаних од Русије чак и када су иницирани од стране западних држава, како у Савету безбедности УН тако и у другим међународним организацијама. Такав је и пример санкција уведених Југославији 1998. године (резолуција 1160).

Аутор: Jована Богосављевић