Анализа вести „Санкције им не могу ништа“

Август 2022.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

„Санкције им не могу ништа: Производни сектор Русије остао стабилан у јулу, ниво нових домаћих наруџбина убрзано расте“

https://www.novosti.rs/c/planeta/svet/1141246/rusija-sankcije-rusija-stabilna-ekonomski

 

Интернет издање дневног листа Вечерње новости објавио је текст са доминантно проруским наративом, користећи неименоване и искључиво руске изворе о економским приликама у тој земљи након што је Европска унија због агресије на Украјину санкционисала земљу. Вечерње новости пишу да западне санкције Русима не могу ништа, јер су руске компаније „успеле да замене изгубљене стране послове домаћим клијентима, при чему је ниво домаћих наруџбина порастао најбржим темпом у последње три године“.

„Јул је трећи узастопни месец са позитивним показатељем стања у производном сектору Русије, иако је тај сектор тешко погођен западним санкцијама према Москви због специјалне операције у Украјини“, пишу Новости. Поред тога пише и да су производне цене пале по највишој стопи од 2009. године.

Иако многи економски подаци говоре да је крах руске економије много мањи него што се то очекивало када су усвајане најсвеобухватније санкције Запада Русији, које су у збиру примера ради веће него постојеће санкција Ирану, Сирији и Северној Кореји заједно, у тексту се спомиње само производна делатност.

Међутим, санкције Запада, иако обухватају широк спектар производа и услуга, фокусиране су углавном на забрану извоза високотехнолошке инвестиционе опреме, индустријских машина и компоненти, али и спречавању „трећих земаља да Русији препродају производе западних земаља. Осим тога, излазак већине западних компанија из Русије и онемогућавање рада међународног система за плаћање СЊИФТ значајно је закомпликовао пословање руским фирмама.

Најновији извештај Међународног монетарног фонда о светској економији подигао је процену руског БДП-а за ову годину за 2,5%, иако се очекује да ће се економија смањити за 6 посто. Како су рекли из ММФ-а, рецесија у Русији током ове године прилично је велика, али пад какав се очекивао није се догодио јер су креатори руске политике и Руска централна банка успели да спрече банкарску панику или финансијски крах у првом налету санкција.

Са друге стране, истраживање Универзитета Јејл из средине јула 2022. показао је да је руска економија „катастрофално оштећена“, што западним санкцијама што масовним егзодусом међународних компанија које су до почетка рата у Украјини пословале у Русији.

„Русија је изгубила компаније које представљају око 40% БДП-а земље, преокренувши скоро све вредне стране инвестиције из последње три деценије“, кажу са Јејла. Додају да упркос „Путиновим заблудама о самодовољности и супституцији увоза“, руска домаћа производња потпуно је застала без капацитета да замени изгубљена предузећа, производе и људе.

Текст Вечерњих новости, попут других проруских провладиних медија у Србији, од почетка руске инвазије на Украјину објављују вести у којима се без конкретних економских показатеља анализира да западне санкције Русима не могу ништа. Иако је евидентно да је ефикасност санкција мања него што се то очекивало, конкретни подаци релевантних међународних институција попут ММФ-а, показују пад руске економије и привреде. Паралелно са објављивањем текстова који говоре о великој економској моћи Русије упркос санкцијама, свакодневно се могу пронаћи текстови у којима се западне земље због инфлације представљају као да економски пропадају.