Анализа вести „САД користе Молдавију за развој биолошког оружја“

Октобар 2022.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

САД користе Молдавију за развој биолошког оружја

https://vaseljenska.net/2022/10/30/sad-koriste-moldaviju-za-razvoj-bioloskog-oruzja/

Осам месеци након почетка рата у Украјини српски медији и даље преносе вести о развоју биолошког оружја од стране запада на територијама око или у Украјини. Иако је Русија годинама уназад оптуживала Сједињене Америчке Државе (САД) за производњу биолошког оружја у Украјини, ни председник Русије ни остали руски званичници нису користили овај аргумент приликом правдања одлуке да покрену рат у последњој недељи фебруара. Тај наратив који траје до данас појавио се тек када је постало јасно да ће украјинске власти пружити жесток отпор руској агресији.

Тако проруски портал Васељенска.нет преводи тексту руског медија „РуБалтик.ру“, да осима Украјине, Сједињене Америчке Државе користе и Молдавију у својим експериментима за стварање бактериолошког оружја.

„Очигледно је да САД не брину нарочито о епидемиолошкој безбедности ’експерименталних’ земаља. Овде је на делу традиционална, хладна и цинична калкулација: Американцима је потребна одскочна даска за извођење опасних експеримената и место за развој и употребу биолошког оружја далеко од својих граница, без претње по сопствено становништво“, пише Васељенска.

У тексту се наводи да пример Украјине јасно показује алгоритам активности које су разрадиле САД а то је да се „уништава систем санитарног и епидемиолошког надзора, реконструише се лабораторијска база, контролише се и уводи софтвер за праћење биолошких претњи и систем реаговања под контролом САД“. То све према писању овог портала доводи до тога да земље које сарађују са Американцима могу изгубити своје националне здравствене системе, а њихово становништво може постати још једна жртва америчких и западних експеримената у развоју биолошког оружја.

У тексту се подсећа на све дезинформације које Кремљ гура већ годинама о деловању Американаца у Украјини и експериментима са опасним патогенима, од 2011. до данас. Даље се у тексту наставља да се далеко од очију јавности у Молдавији исти програми покрећу и тој земљи. „Један број пројеката који се спроводе у Молдавији у области биолошких истраживања може бити део америчког биолошког пројекта“.

„Постоје такве сумње у вези са лабораторијом, наводно створеном за сузбијање и превенцију инфекција ХИВ-ом и хепатитисом. Они су платили главни део истраживања САД али су умешана и средства саме Молдавије. Порески обвезници земље су на то потрошили више од 300 милиона долара. Шта тачно раде ове лабораторије још увек се поуздано не зна“.

На крају текста се спомиње да се бележе све чешћи случајеви афричке свињске куге у тој земљи, који није типичан за грип за ове просторе. „Историја показује да је добро познати птичји грип вештачки створен на Западу. Вирус је прво беснео на територији Украјине, а затим се преселио у Молдавију“, пише Васељенска. Иако је доминантан антизападни наратив у тексту, на крају се Запад оптужује и за ширење птичјег грипа, што је био присутан наратив у Србији у то време.

Аутор: Софија Поповић