Анализа вести „Руска војска: Украјина припрема инвазију на Придњестровље“

Фебруар 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Руска војска: Украјина припрема инвазију на Придњестровље

https://sputnikportal.rs/20230223/ruska-vojska-ukrajina-priprema-invaziju-na-pridnjestrovlje-1151417238.html

Руска медијска агенција Спутњик на српском језику преноси вест да се Украјина припреме за инвазију на Придњестровље.

„Кијевски режим је појачао припреме за инвазију на Придњестровску Молдавску Републику. Како је раније саопштено, ова акција оружаних снага Украјине биће изведена као одговор на наводну офанзиву руских трупа са територије Придњестровља“, наводи се у саопштењу Министарство одбране Русије.

Додаје се да „спровођење планиране провокације украјинских власти представља директну претњу руском мировном контингенту који је легално распоређен у Придњестровљу. Оружане снаге Руске Федерације адекватно ће одреаговати на предстојећу провокацију украјинске стране“.

Придњестровски регион је тренутно ван контроле власти Републике Молдавије. У овом региону се налази контингент руске војске под називом Оперативна група руских снага. То је преостала група ранијих оружаних снага СССР-а стационираних у Молдавији које су требале да напусте ову државу након распада Совјетског Савеза и потписивања завршног документа самита ОЕБС-а у Истанбулу 1999. године. Међутим Русија, иако се обавезала да ће повући муницију и трупе до 2002. године, до данас то није учинила.

Овај “план” Украјине пренели су и други српски медији, попут таблоида Правда.рс. Поменути таблоид преноси изјаву председник покрета „Ми смо заједно са Русијом“ Владимира Рогова у којој наводи да су украјинске власти наредиле пребацивање трупа ближе Придњестровљу и да се, „са великим степеном вероватноће може рећи да се Зеленски спрема да нападне Придњестровље“.

Међутим, молдавске власти су демантовале ову тврдњу Министарства одбране Русије и позвали грађане да остану мирни и да се информишу преко званичних и проверених извора.

Један од начина дестабилизације региона који Русија користи је управо лажно оптуживања противника због „провокација“ које се никада нису десиле или ће бити накнадно изведене од стране Русије или њених савезника.

Председница Републике Молдавије Маја Санду је 13. фебруара изјавила да су власти потврдиле наводну руску заверу за дестабилизацију Молдавије на коју је претходно упозоравао украјински председник Володимир Зеленски. Он је рекао лидерима ЕУ да је Украјина пресрела план руских обавештајних служби, откривши документ који показује „ко ће, када и како да разбије демократију Молдавије и успостави контролу“ над државом.

План је укључивао грађане Русије, Црне Горе, Белорусије и Србије који су дошли у Молдавију са циљем да изазову протесте у покушају да се легитимна влада замени владом коју би контролисала Руска Федерација. „Сврха ових акција је да се уруши уставни поредак, да се легитимна власт из Кишињева промени у нелегитимну која би нашу земљу ставила на располагање Русији и зауставила процес европских интеграција, и да Русија искористи Молдавију у свом рат против Украјине“.

Такође, молдавски премијер Дорин Речан је 21. фебруара у интервјуу за молдавски телевизијски канал ТV8 потврдио да су власти упознате са „неколико” потенцијалних руских дестабилизационих сценарија. „Ојачали смо своје капацитете и спремни смо за различите сценарије који су усмерени на безбедност Републике Молдавије“, изјавио је Речан.

Аутор: Тања Плавшић