Анализа вести „Русија није могла да остави Донбас неонацистима“

Мај 2022.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

РУСИЈА НИЈЕ МОГЛА ДА ОСТАВИ ДОНБАС НЕОНАЦИСТИМА: Антонов – „Нико неће успети да сломи наш народ“

https://www.novosti.rs/planeta/svet/1115099/rusija-nije-mogla-ostavi-donbas-neonacistima-antonov-niko-nece-uspeti-slomi-nas-narod

Готово три месеца након инвазије и почетка рата у Украјини, медијски наратив о Русији која је, притиснута претњом на својим границама, била принуђена да крене у одбрамбени рат, још увек је актуелан и присутан у Србији.

То показује и ова вест у Вечерњим новостима која преноси речи руског амбасадора у Сједињеним Америчким Државама да се његова земља „суочава са још једним спољним безбедносним изазовом у непосредној близини својих граница и да није могла да преда Донбас како би га неонацисти раскомадали“. Ова изјава спорна је из неколико разлога. Најпре, Донбас је регион у југоисточној Украјини, дакле суседној сувереној држави те је решавање било каквих проблема њено унутрашње политичко питање. Са друге стране није познато да је постојао икакав план неонациста за „комадање“ региона.

У тренуцима инвазије Русије на Украјину, потпуног девастирања украјинских градова, хиљада погинулих цивила, руски амбасадор Антонов даље говори о заштити отаџбине. У јеку међународних санкција уведених Русији и инфлацији, он говори о војницима који се боре за отаџбину и благостање суграђана. Такође, врши се један спин и манипулација где се учесници рата и војници величају и пореде са борцима за слободу од нацизма у Другом светском рату.

„Заштита отаџбине остаје најважнији задатак за нас. Тако је и сада када се Русија суочила са још једним спољним безбедносним изазовом на својим границама. Наши војници, наследници храбре генерације победника у Другом светском рату, боре се за отаџбину и благостање суграђана – рекао је Антонов поводом свечаног пријема у част Дана победе.“

Вест наставља да пише о томе да су „дејства Русије била изнуђена и правовремена мера, диктирана циљем да се да превентивно пружи отпор агресији“. Еуфемизмом „дејства“ ублажава се чињеница да је инвазију тј. агресију на другу државу извршила Русија, док са друге стране не постоје докази о припреманој агресији против Русије коју је она наводно предупредила својим нападом.

У овој изјави алудира се и на предлог Руске Федерације из 2008. године, о којем је ИСАЦ фонд писао анализу, а који се односио на стварање новог система колективне безбедности у Европи, а који Европска унија није подржала.

Тако и ова вест, преносећи изјаву амбасадора пише да се „Москва увек залагала за стварање система једнаке и недељиве безбедности… Али нико на Западу није желео да чује праведне и оправдане захтеве Русије о безбедносним гаранцијама – нагласио је високи дипломата.“

Оно што може да се препозна као тренд у медијском наративу свих ових месеци јесте да се уз Русију и њене циљеве, акције, предлоге углавном користе описне речи које указују на праведну, искрену, оправдану позадину свих њених активности, док се Запад најчешће везује управо супротно. Још један велики проблем на који је указивано и у претходним анализама вести јесте манипулација тачним подацима, односно спиновање и уметање тачних информација у креирани, лажни контекст.

Аутор: Jована Богосављевић