Анализа вести: „РУСИЈА И НАТО СУ САДА У ДИРЕКТНОМ СУКОБУ: Кремљ се огласио поводом 75. годишњице оснивања Алијансе“

Април 2024.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

РУСИЈА И НАТО СУ САДА У ДИРЕКТНОМ СУКОБУ: Кремљ се огласио поводом 75. годишњице оснивања Алијансе

https://www.kurir.rs/planeta/4374914/kremlj-na-75-godisnjicu-osnivanja-nato-porucio-da-su-rusija-i-alijansa-sada-u-direktnom-sukobu

Северноатлански савез је настао 1949. године, а недавно је прославио 75 година постојања. Том приликом су се огласили руски званичници износећи већ постојеће дезинформационе наративе о НАТО пакту и наводном сукобу Руске Федерације и Североатланског војног савеза. У светлу тренутних дешавања у Украјини, многи теоретичари су извор сукоба пронашли управо у односу НАТО-а и Русије, наводећи безбедносну дилему као примарни разлог руске инвазије.

Чињеница је да је НАТО формиран како би одговорио на совјетске тежње за ширењем у Европи након Другог светског рата. Међутим, овај војно-политички блок је настао и како би умањио националистичке тежње у Европи, а данас знамо да је у томе и успео. Северноатлански савез је како преноси Дојчевеле, најстарији војни савез састављен од демократских држава.

У својој основи, организација делује као колективни безбедносни савез са циљем да обезбеди међусобну одбрану војним и политичким средствима ако некој држави чланици прети нека спољна држава. Како преноси Курир, актуелни амерички председник Џо Бајден наглашава да је поменута формулација из члана 5. Повеље НАТО „света и неповредива“. На основу тог члана, напад на једну чланицу представља напад на све.

Након што је Марија Захарова, портпаролка Министарства спољних послова, рекла да се НАТО вратио „хладноратовском менталном склопу“, портпарол Кремља Димитриј Песков је новинарима рекао да су „односи између Русије и НАТО у ствари пали на ниво директног сукоба“. Ако говоримо о хладноратовском периоду, важно је напоменути да је циљ демократских држава које су потписале Северноатлански споразум био и остао колективна одбрана, како од претњи са Истока, тако и од ширења комунистичке идеологије Совјетског Савеза. Колективна одбрана је јасно описана у члану 5. Повеље НАТО, те Песков очигледно није упознат са сценариом који би се догодио када би НАТО заиста био у директном сукобу са Русијом и активирао поменути неповредиви члан Повеље.

Како преноси портал Курир, док НАТО тврди да помаже Украјини снабдевајући је наоружањем, Русија тврди да је НАТО тиме defacto постао страна у сукобу. Овај аргумент је тешко прихватити, с обзиром на то да Кина и Северна Кореја снабдевају Русију војном опремом од почетка руско-украјинског сукоба. Ипак у проруским медијима нигде нисмо видели да су Кина и Северна Кореја проглашене за стране у сукобу.

У медијима можемо приметити учестале наслове о томе како „НАТО шаље оружје у Украјину“. Важно је истаћи да то не чини НАТО, већ државе чланице, где примећујемо да постоји та константна тежња да се НАТО представи као независни мултилатерални играч на међународној сцени, док је чињеница да је НАТО и даље војно-политички савез, коме се у руским медијима приписује много већа улога од оне коју заправо има.

Заменик министра спољних послова, Александар Грушко, је отишао и корак даље те је изјавио како је НАТО покренуо хибридни рат против Русије. Изгледа да не постоји граница коју руски званичници нису спремни да пређу како би скренули пажњу са чињенице да су они извршили инвазију на Украјину тог 24. фебруара. Као по обичају, руска пропаганда и тражење кривца у западним државама или савезима наставља да узима медијски простор, који је углавном праћен сензационалистичким насловима, а све у циљу изврнуте реалности, где је Русија жртва, а Запад агресор.

Аутор: Наташа Станојевић