Анализа вести „РТ Балкан открива: Британија би да ослаби Србију, увлаче „Косово“ у НАТО“

Јануар 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

РТ Балкан открива: Британија би да ослаби Србију, увлаче „Косово“ у НАТО

https://rt.rs/news/14934-kosovo-i-metohija-nato-pristina-folklandska-ostrva-engleska-velika-britanija/

Након недавног билатералног споразума између Привремених институција самоуправе у Приштини и Владе Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске о прикључивању припадника тзв. Косовских безбедносних снага пешадијској чети Оружаних снага УК на Фолкландским острвима у српским медијима су се појавиле многобројна спекулације и лажни наративи.

Фолкландска Острва се налазе под управом британске круне. Аргентина је извршила инвазију на острва 1982. године, што је изазвало двомесечни рат. Аргентинске снаге су на крају избачене и Британија је поново успоставила контролу. Становници Фолкландски острва су 2013. године великом већином гласали да остану део прекоморских територија Велике Британије.

Војне снаге Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске на Фолкландским острвима не представља мировну мисију, нити снаге НАТО алијансе, а укључивање припадника тзв. Косовских безбедносних снага пешадијској чети УК је искључиво облик билатерална сарадња између међусобно признатих држава.

Политиколог Александар Павић за РТ Балкан изјављује да је примарни циљ Британије да тзв. Косово увуче у НАТО, а други је да додатно ослаби Србију и да је трајно онеспособи. То је, оцењује Павић, намера и САД и Немачке.

На званичној интернет страници НАТО алијансе можемо видети да Британске трупе на Фолкландским острвима се не налазе на списку тренутних и прошлих мировних мисија. Међутим, као што је и очекивано, НАТО и Запад су постали мета српских медија. Циљ НАТО савеза није конфронтација са другим земљама. Такође, битно је поменути да се одлуке у НАТО савезу доносе консензусом тј. кроз сагласност свих земаља чланица. Самим тим, улазак тзв. Косова тренутно не представља претњу за Републику Србију јер четири земље које су чланице НАТО савеза не признају Косово као државу.

Изјава да САД и Немачка имају намеру да ослабе и трајно онеспособе Србију није поткрепљена доказима. Неоправдано окривљење Запад, упркос напорима ЕУ и САД да смање тензије и допринесу нормализацији односа Београда и Приштине, негативно утичу на обликовање мишљења и ставова јавног мњења.

Александар Павић додаје да је „Сваки педаљ на који може да се прошири за НАТО позитивна ствар. Тако да километар, километар, то је добитак јер се НАТО-у урушава углед у Украјини и они ће се хватати за мрвице да подигну свој углед и покажу да су још увек релевантни и моћни. Ово је део тог хибридног рата и рата за имиџ. Ту се једноставно не бирају средства, ако могу да праве велике кораке, правиће. Ако не могу велике, и мали корак је за њих довољан“,

НАТО није директно умешан у руски агресорски рат против Украјине и самим тим “углед” и “моћ” НАТО алијансе није нарушен. На линијама фронта сигурно нису присутне НАТО снаге. Државе чланице ове политичко-војне организације пружају војну помоћ Украјини искључиво како би јој омогућиле да се одбрани од руске агресије, иако оне нису укључене у директне борбе.

Аутор: Тања Плавшић