Анализа вести „РАДИОАКТИВНИ ОБЛАК ИЗНАД УКРАЈИНЕ! Руси ракетирали Хмељницки, забележен висок ниво гама зрачења!“

Мај 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

РАДИОАКТИВНИ ОБЛАК ИЗНАД УКРАЈИНЕ! Руси ракетирали Хмељницки, забележен висок ниво гама зрачења!

https://www.republika.rs/svet/svet/435135/rat-u-ukrajini-radioaktivnost-hmeljnicki

У овонедељном издању дезинформација и лажних вести са којима се сусрећемо, издвајамо апсолутно централизовану тему наводног руског уништавања складишта у граду Хмељницки, где је одложено оружје са осиромашеним уранијумом.

Тема, као таква, а у светлу претходне кулминације тема НАТО-а и осиромашеног уранијума услед годишњице НАТО интервенције, постала је чврста подлога за даље ширење дезинформација, и прожима многобројне портале у Србији. С тим у вези, анализу почињемо од портала Република у чијем тексту се износи читав низ нетачних, контрадикторних и конфузних информација.

Република започиње своју анализу тврдећи да је у области Хмељницки, убрзо након бомбардовања складишта забележен убрзан пораст гама зрачења преко специјализованих уређаја који прате зрачења у том региону. То би требало да значи, да је услед експлозије осиромашеног уранијума дошло до повећаног гама зрачења, затим отровних честица које се шире облацима и ваздухом, што је потпуно нетачно.

Наиме, распад осиромашеног уранијума не емитује гама зрачење, нити је забележен пораст истог, што је потврђено и од стране Националног Универзитета Хмељницки, одакле је убрзо спроведено испитивање. Професорка Наталија Миронова, доктор пољопривредних наука и шеф одељења за екологију и биолошко образовање, као и Татјана Иванишена, ванредни професор Одељења за хемију и хемијско инжењерство, спровели су ово испитивање које је потом било објављено и од стране Министарства просвете и науке Украјине. Радијациона позадина је мерена дозиметром-радиометром TERRA MKS-05 током дана, на 9 тачака равномерно распоређених на подручју града. Добијене вредности су 0,12-0,15 mSv/h и одговарају дугорочним показатељима за територију града Хмељницког, а такође не прелазе норму (0,3 mSv/h), што значи да су далеко испод граница и у складу са природним условима.

У наставку ширења ове дезинформације посветио се и Russia Today, позивајући се на коментаре новинара Сергеја Карнаухова. Сергеј је повезао овај догађај са НАТО интервенцијом у Југославији и Ираку, тврдећи да ће доћи до масовног загађења земљишта, воде и ваздуха, као и повећања оболелих од рака. А готово идентично је вест пренео и портал Србин инфо додајући по коју импровизовану илустрацију и твит. Аутори су уз то изнели, да се људи масовно евакуишу и беже из западне Украјине, док патролне јединице за радијацију мере зрачења у тој области.

Ширење панике и неповерења је добро испробана формула руских дезинформационих канала, и то је нарочито изражено када су у питању овако комплексне и уске теме са којима већина становништва није упозната. Коментарисање различитих врста зрачења, утицаја осиромашеног уранијума и сличних хемијских појмова је свакако непознато дневним читаоцима. Према томе, природно је да ће већина читалаца реаговати на овакве текстове са великом дозом страха и неизвесности, што је управо циљ трансмитера ових вести.

Аутори: Ђорђе Терек, Тања Плавшић