Анализа вести: „Пуковник Мекгрегор: САД ће поставити ракете у Финску да почну рат са Русијом“

Јануар 2024.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

„Пуковник Мекгрегор: САД ће поставити ракете у Финску да почну рат са Русијом“

https://srbin.info/svet/dzonson-rusija-ce-razbiti-ameriku-ako-dodje-do-direktnog-sukoba/#

У претходном периоду смо прешли и анализирали значајан број вести и текстова, међутим један закључак је прожимао значајан број анализа са којима смо се суочили, а то је да Сједињене Државе настоје да започну рат са Русијом преко Финске.

Као што и сам наслов текста Webtribune портала наглашава „Пуковник Мекгрегор: САД ће поставити ракете у Финску да почну рат са Русијом“, а који преноси мишљење аналитичара Дагласа Мекгрегора, Сједињене Државе се спремају за рат са Русијом преко Финске. Питање које је вредно поставити, јесте због чега се долази до овог закључка? И, како то САД планирају рат преко Финске?

Да би одговорили на ова два питања, морамо се дотаћи ширег геополитичког контекста. Наиме, од самог почетка инвазије Руске Федерације на Украјину долази до општег страха и буђења безбедносне дилеме међу државама Европе и Европске Уније нарочито, која се налази на самој граници са Украјином. Разлог за то је једноставан, а то је да је дошло до првог значајног рата још од распада Југославије, који поседује ризик за ширење и увлачење додатних актера. С тим у вези, јавља се посебна безбедносна претња по државе чланице ЕУ, као и остатка Европе, што повлачи са собом низ одлука које настоје да додатно учврсте безбедност на тлу Европске Уније. Према томе, Финска као чланица Европске Уније, као и Шведска, поднеле су захтев за приступање НАТО савезу, како би додатно обезбедиле суверене територије својих држава. Финска је у кратком року испунила критеријуме за приступање које је уследило након општег консензуса држава чланица НАТО савеза, док Шведска чека финалну ратификацију од стране Мађарске и Турске.

Са уласком Финске у НАТО савез, претња по Руску Федерацију је из угла Кремља подигнута за једну лествицу, с обзиром да се Финска географски налази на самом ободу западне и северозападне Русије. У складу са тим је и реторика званичника Руске Федерације синхронизована и преусмерена према Финској, што укључује редовне претње, оптужбе, и различите врсте подметања које би за циљ имале представљање Русије као жртве.

Динамика ове реторике приличи свим земљама чланицама НАТО-а које се налазе у близини Русије, иста је укључивала и Украјину пре него што је извршена инвазија од стране Русије. Свакако, не желим да нагласим да Русија тежи ка извршењу напада на Финску, већ да укажем на чињеницу да Русија не жели да види ширење НАТО савеза. Сходно томе, нови билатерални споразум о сарадњи у области одбране (Defence Cooperation Agreement) који је потписан између САД и Финске, додатно настоји да обезбеди Финску територију. Из угла Кремља, са друге стране, то је удар на Русију и провокација која повлачи потенцијални напад. Тако, Srbin.info цитирајући још једног аналитичара, Ларија Џонсона, говори о провокацијама САД како би се изазвао  директан сукоб са Русијом који ће за одговор имати уништење САД.

Овај дезинформациони наратив са којим се често сусрећемо, модификован је у контексту приступања нових чланица НАТО, односно Финске али суштински покушава да публици пренесе поруку да обезбеђивање суверених држава, доводи до провокације Русије.

Као што је напоменуто у почетку текста, на питање како и зашто САД планирају напад на Русију, одговор управо пружа дезинформација која се пласира у значајном обиму од стране про-руских портала, а то је преко споразума о безбедносној сарадњи између Финске и САД, као и самог приступања Финске НАТО савезу које се представља као чин провокације и удар на Русију.

Аутор: Ђорђе Терек