Анализа вести: „Процурио тајни британски извештај: Влада забрањује све критике америчке војске и НАТО-а“

Октобар 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

„Процурио тајни британски извештај: Влада забрањује све критике америчке војске и НАТО-а“

https://rt.rs/svet/53164-britanija-cenzura-mediji-nato-amerika/

Континуирана анти-западна кампања која долази из руских и про-руских извора често користи западне изворе како би ојачала своју позицију. Наравно, поменути извори су често познати по објављивању нетачних информација или својој отворено анти-западној реторици . Ове недеље истиче се чланак РТ-а који се базира на наводима The Grayzone, америчког веб портала који је познат по објављивању нетачних и лажних вести са про-руским и про-кинеским наративима.

Поменути текст описује садржај извештаја који је наводно процурио, а у којем се наводи међународна кампања цензуре коју је финансирала британска влада и коју су спровеле америчке Снаге за специјалне операције. Извештај дефинише „дезинформацију“ као сваку критику на рачун америчких и НАТО снага, чак и ако су чињенице у питању, те препоручује координисану акцију како би се спречило објављивање тих критика. Даље, текст предлаже повећану сарадњу између обавештајних агенција ЕУ, укључујући украјинске службе, и идентификује различите организације и појединце укључене у ове напоре. Извештај такође забрањује коришћење термина „Запад“, тврдећи да он подстиче наратив о контроли Запада над Украјином.

Ово је један од многобројних примера про-руских канала који се бави анализом и предикцијама одређених докумената који су само њима познати. На основу тога се неретко праве предвиђања, углавном поткрепљена изјавама пензионисаних експерата или политиколога који креирају даљи ток радње сходно њиховом наративу или агенди, са циљем доказивања одређене тезе или простог преусмеравања јавног мњења са пута информација ка дезинформацијама.

Такође, истакли су се чланци о недоступним процурелим документима који потврђују употребу припадника ISIS у Украјини. Портал Srbin.info објавио је чланак у ком се говори о наводима да Украјина регрутује осуђене терористе исламске државе да се придруже њеним Оружаним снагама, уз наводну подршку Сједињених Држава и НАТО-а у њиховом заступничком рату против Русије. Ове тврдње су засноване на наводним документима и видео снимку бившег службеника ирачког Министарства спољних послова Хасана Фадела, мада им се не може ући у траг, као ни у прошлом примеру.

У наставку наше анализе, издвајамо и текст Financial Times, који служи као потпора за даљу модификацију нетачних вести портала Webtribune. Наиме, у тексту се говори о растућој претњи АМР – отпорности на антимикробне лекове коју је погоршао сукоб у Украјини. Инцидент у којем је учествовао украјински војник са инфекцијом отпорном на лекове омогућио је ширење таквих инфекција ван граница Украјине. Фактори који доприносе такозваном АМР током сукоба укључују различите токсичне елементе у мецима, дубоке ране, лошу инфраструктуру здравствене заштите, недостатке тестирања, и кретање становништва. У модификованом чланку Webtribune портала се говори о хиљадама заражених са тоном нове апокалипсе која прети на глобалном нивоу.

Теме са освртом на вирусе, биолошке лабораторије и вирусе који харају Украјином су често предмет ширења дезинформација. Ове теме представљају плодно тло за уношење страха међу популацијом Украјине, а и суседних држава, нарочито након пандемије Корона вируса када преовладава доза скептицизма међу одређеним делом популације.

У сличном маниру, портал Webtribune модификује чланак Politico и анализира извештај који наводно постоји али никада није објављен. Овај документ, наглашава критичну улогу решавања корупције у Украјини и њен потенцијални утицај на подршку западних савезника Украјини у њеној борби против руске инвазије. У наставку се наводи да влада САД жели да изврши притисак на Украјину у борби против корупције, посебно зато што је у питању америчка финансијска помоћ. Међутим, проблем који Webtribune наглашава је што отворена дискусија о овом питању може да охрабри противнике помоћи САД Украјини, односно одређене политичаре републиканске партије. Бајденова администрација је наводно укључена у разговоре са украјинским лидерима о условљавању будуће економске помоћи реформама против корупције и претварању Украјине у привлачнију дестинацију за приватне инвестиције, али ти услови се не разматрају за војну помоћ.

У светлу сличних непроверених вести се налази и анализа Webtribune која без иједног извора наводи низ различитих бројки о људским губицима у украјинским оружаним снагама услед сукоба. С тим у вези, сугерише се да је око 400.000 до 500.000 украјинских војника сахрањено у двадесетак региона земље, уз додатне нестале особе. Ове жртве укључују и оне који су забележени у званичним болничким картонима и оне који су умрли ван бојног поља. У тексту се процењује да би укупни ненадокнадиви губици за украјинску војску могли да достигну око 800.000 људи када се узму у обзир одређене малверзације по питању бројева. У документу се такође истиче да Украјина има око 23 милиона људи, међутим након њихове рачунице остаје око 3,5 милиона војно способних од којих нико није прошао западну војну обуку.

Аутор: Ђорђе Терек